Τι είναι η Ομοιοπαθητική
Η Ομοιοπαθητική είναι μια φυσική μέθοδος ενδυνάμωσης του οργανισμού που αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν σύνολο, με επίκεντρο το άτομο κι όχι την ασθένεια.
Βασίζεται στην αρχή του όμοιου, δηλαδή ότι μια ουσία, η οποία μπορεί να προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα, αν χορηγηθεί σε απειροελάχιστη ποσότητα μπορεί να ανακουφίσει από τα ίδια συμπτώματα.
Η Ομοιοπαθητική χορηγεί πολύ μικρές δόσεις δόσεις σκευασμάτων και γιαυτό δεν έχουν καμία ανεπιθύμιτη παρενέργεια και είναι απολύτως ασφαλή.
Η Ομοιοπαθητική επιδρά Ολιστικά στο σώμα και το πνεύμα του ασθενούς.
Τι σημαίνει η λέξη Ομοιοπαθητική
Η λέξη “ομοιοπαθητική” είναι μια σύνθετη λέξη. Αποτελείται από τις λέξεις “όμοιο” και “πάθος” δηλαδή ομοιοπαθητική.
Το ερώτημα πολλών είναι “πώς γίνεται το ‘όμοιο’- ‘πάθος’ να λειτουργεί σαν φυσική εξισορρόπηση του οργανισμού?”
Η απάντηση έρχεται από την εποχή του Ιπποκράτη τον 5ο αιώνα Π.Χ. Ο Ιπποκράτης, κατόπιν χρόνιας παρατήρησης, έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα «όμοια των ομοίων εισίν ιάματα».
Ίαμα σημαίνει μέσο θεραπείας.
Ο Ιπποκράτης συνέλαβε και διακήρυξε την ιδέα «δια τα όμοια νούσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνεται».
Αυτό σημαίνει ότι μια αρρώστια μπορεί να ιαθεί από κάποια ουσία που έχει τη δυνατότητα να προκαλεί συμπτώματα όμοια με τα συμπτώματα της ασθένειας που καλείται να θεραπεύσει.
Πώς ανακαλύφθηκε η ομοιοπαθητική;
Το 1796, ένας Γερμανός γιατρός, ο Samuel Hahnemann, ανακάλυψε μια διαφορετική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη.
Όπως ακριβώς ο Ιπποκράτης δύο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κακής υγείας:
Ο τρόπος των αντιθέτων και ο τρόπος των ομοίων.
Έκανε πολλά πειράματα και καταγράφοντας με αξιόπιστο τρόπο τα συμπτώματα που αναπτύσσονταν μετά από τη χορήγηση κάθε ουσίας.
Την οποία ονόμασε ομοιοπαθητική (από τις ελληνικές λέξεις που σημαίνουν «όμοιο πάθημα»).
Η ομοιοπαθητική είναι ένα αποτελεσματικό και επιστημονικό σύστημα εξισορρόπησης που βοηθά τη φυσική τάση του σώματος να αυτοθεραπεύεται. Αναγνωρίζει ότι όλα τα συμπτώματα κακής υγείας είναι εκφράσεις δυσαρμονίας σε ολόκληρο το άτομο και ότι ο ασθενής χρειάζεται να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία.
Αν είστε νέος στην Ομοιοπαθητική, αυτές οι ιδέες μπορεί να είναι νέες για εσάς. Η ομοιοπαθητική όμως έχει καθιερωθεί εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.
Αντιμετωπίζοντας ” τα όμοια με όμοια “
Πάρτε για παράδειγμα, μια περίπτωση αϋπνίας (αϋπνία). Ο τρόπος των αντιθέτων (συμβατική ιατρική ή αλλοπάθεια) είναι να το αντιμετωπίσουμε δίνοντας ένα φάρμακο για να τεθεί τεχνητός ύπνος. Αυτό συνεπάγεται συχνά τη χρήση μεγάλων ή τακτικών δόσεων φαρμάκων που μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν παρενέργειες ή εθισμό.
Ο τρόπος των ομοίων, ο ομοιοπαθητικός τρόπος, είναι να δοθεί στον ασθενή μια ελάχιστη δόση μιας ουσίας, όπως ο καφές, που σε μεγάλες δόσεις προκαλεί αϋπνία σε ένα υγιές άτομο. Παρόλο που φαίνεται παράξενο ίσως, αυτό επιτρέψει στον ασθενή να κοιμηθεί φυσικά.
Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, είναι ασφαλή και μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε έγκυες γυναίκες, μωρά και παιδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή χρησιμοποιείται μόνο μια πολύ λεπτή ποσότητα του δραστικού συστατικού σε ειδικά παρασκευασμένη μορφή.
Ο ομοιοπαθητικός σας θα σας δώσει ένα ομοιοπαθητική αγωγή που:
- Ταιριάζει με τα συμπτώματά σας αλλά και εσάς ως άτομο.
- Τα ατομικά σας χαρακτηριστικά, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.
Πως δουλεύει η Ομοιοπαθητική;
Οι ομοιοπαθητικές αγωγές διεγείρουν τη θεραπευτική δύναμη του ίδιου του σώματος. Αυτό το ερέθισμα θα βοηθήσει το δικό σας σύστημα να αναρρώσει από τυχόν συμπτώματα ανισορροπίας. Ο στόχος είναι να φτάσετε σε επίπεδο υγείας, χωρίς επιπλοκές ή παρενέργειες που δημιουργούν συμβατικά συστήματα θεραπείας.
Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο ομοιοπαθητικός σας;
Για να παρέχει τη σωστή ομοιοπαθητική αγωγή για εσάς ως μοναδικό άτομο, ο ομοιοπαθητικός σας θα πρέπει να μάθει αρκετά για εσάς. Απαιτείται μια λεπτομερής κατανόηση του ποιοι είστε, μαζί με τυχόν παράπονα και λεπτομέρειες για το πώς τα βιώνετε, για να εκτιμήσετε σωστά την περίπτωσή σας.
Έτσι, ό, τι μπορείτε να πείτε στον ομοιοπαθητικό σας, το οποίο είναι χαρακτηριστικό για το ποιοι είστε, θα βοηθήσει σε αυτήν τη διαδικασία. Οτιδήποτε λέτε θα αντιμετωπίζεται με την αυστηρή εμπιστοσύνη. Ειδικά η πρώτη συνάντηση μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία ώρα.
Πώς γίνεται η λήψη της ομοιοπαθητικής αγωγής;
Ο ομοιοπαθητικός σας θα σας δώσει ένα ομοιοπαθητικό σκεύασμα, συνήθως με τη μορφή δισκίων ή χαπιών, περιστασιακά ως σκόνη, τα οποία πρέπει να αφεθούν να διαλυθούν στο στόμα σας. ή μπορεί να σας δοθεί σε υγρή μορφή με οδηγίες.
8 συμβουλές για τη σωστή λήψη ομοιοπαθητικής αγωγής
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις οδηγίες λήψης των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων πριν φύγετε.
- Εάν σας δοθεί ομοιοπαθητική αγωγή για μεταγενέστερη ημερομηνία, φροντίστε να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό σκοτεινό μέρος, μακριά από οτιδήποτε με έντονη μυρωδιά και προσπαθήστε να μην τα τοποθετήσετε κοντά στο κινητό σας τηλέφωνο.
- Εάν ταξιδεύετε, προσπαθήστε να αποφύγετε να περάσετε με ομοιοπαθητικά σκευάσματα μέσα από τον σαρωτή ακτίνων Χ.
- Ενημερώστε τον ομοιοπαθητικό σας για οποιοδήποτε φάρμακο ή συμπλήρωμα που σας έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας ή το οποίο λαμβάνετε τακτικά.
- Αναφέρετε επίσης οποιαδήποτε πρόσφατη ή άμεση οδοντιατρική θεραπεία.
- Ο ομοιοπαθητικός σας μπορεί να ζητήσει να μιλήσει με το γιατρό σας.
- Εάν παίρνετε ένα ομοιοπαθητικά και πιστεύετε ότι πρέπει να πάρετε επιπλέον σκευάσματα – συμβατικά ή ομοιοπαθητικά – συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό σας για να συζητήσετε πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ομοιοπαθητική αγωγή σας. Μπορεί να σας προτείνει να δείτε το γιατρό σας.
- Ο ομοιοπαθητικός σας μπορεί να δώσει συμβουλές πρώτων βοηθειών, εάν είναι απαραίτητο. Εάν εμφανίσετε κρυολόγημα, πονοκέφαλο ή οποιαδήποτε συμπτώματα που σας αφορούν, συζητήστε τα με τον ομοιοπαθητικό ή τον γιατρό σας.
Όλες οι παραπάνω πληροφορίες θα βοηθήσουν τον ομοιοπαθητικό σας να σας δώσει την κατάλληλη συνταγή.
Τι θα συμβεί μόλις ξεκινήσει η ομοιοπαθητική αγωγή;
Αφού λάβετε τη αγωγή σας, ενδέχεται να παρατηρήσετε ορισμένες αλλαγές.
Μερικοί ασθενείς βιώνουν μια περίοδο εξαιρετικής ευεξίας και αισιοδοξίας. Μερικές φορές τα συμπτώματά σας μπορεί να φαίνονται να επιδεινώνονται για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το ομοιοπαθητικό λειτουργεί. Μερικές φορές ένα κρύο, εξάνθημα ή κάποια μορφή εκκένωσης μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα φυσιολογικής αντίδρασης που σημαίνει ότι το σύστημά σας περνάει από ένα στάδιο εκκαθάρισης.
Ομοίως, τα παλιά συμπτώματα μπορούν να επανεμφανιστούν, συνήθως για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτά τα συμπτώματα θα περάσουν και δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν, καθώς αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας εξισορρόπησης του οργανισμού.
Εάν κάποιο σύμπτωμα σας ανησυχεί, επικοινωνήστε με τον ομοιοπαθητικό σας, καθώς είναι σημαντικό για αυτόν να γνωρίζουν τι συμβαίνει καθώς εξελίσσεται η αγωγή. Ίσως θέλετε επίσης να σημειώσετε τυχόν αλλαγές και να τις πάρετε μαζί σας για να συζητήσετε στο επόμενο ραντεβού σας.
Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα, είναι ασφαλή και μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε έγκυες γυναίκες, μωρά και παιδιά
Πόσο διαρκεί η ομοιοπαθητική αγωγή;
Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της ασθένειας που έχετε, καθώς και από τα άλλα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της περίπτωσής σας. Επομένως, είναι δύσκολο για τον ομοιοπαθητικό σας να το αξιολογήσει μέχρι το δεύτερο ραντεβού σας.
Ένα ήπιο σύμπτωμα που βιώνετε εδώ και μερικά χρόνια, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βελτιωθεί, αν και μπορεί να δείτε βελτίωση πολύ σύντομα. Τα οξέα συμπτώματα από την άλλη μπορεί να βελτιωθούν πιο γρήγορα, μερικές φορές σε λίγες ώρες.
Η ομοιοπαθητική λειτουργεί από μέσα προς τα έξω και συχνά τα εξωτερικά συμπτώματα, όπως ένα εξάνθημα, είναι η τελευταία κάτι που θα υποχωρήσει προς το τέλος. Μακροπρόθεσμα, είναι πολύ καλύτερο για σας να εξισορροπήσετε τόσο την αιτία της ασθένειας σας όσο και τα συμπτώματά της, παρά απλώς την ανακούφιση ή την καταστολή των συμπτωμάτων. Να θυμάστε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν υπάρχουν ποτέ δύο ίδιοι ασθενείς.
Εάν επιθυμείτε να διακόψετε τη θεραπεία σας για οποιονδήποτε λόγο, ο ομοιοπαθητικός θα είναι διατεθειμένος να το συζητήσει μαζί σας
Θα μου δώσει ο ομοιοπαθητικός συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής μου;
Ένας ομοιοπαθητικός θα σας ρωτήσει για τη συνήθη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας και μπορεί να προτείνει αλλαγές, ειδικά αν φαίνεται ότι αυτό συμβάλλει στην ασθένειά σας. Φυσικά, μια καλή βασική διατροφή είναι απαραίτητη για καλή υγεία, με λιγότερα σάκχαρα, λίπη, αλκοόλ και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Υπάρχει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των τροφίμων χωρίς τεχνητούς χρωματισμούς, συντηρητικά και αρωματικές ύλες. Ολόκληρα τα τρόφιμα και τα βιολογικά τρόφιμα, χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, είναι επίσης όλο και περισσότερο διαθέσιμα.
Τι γίνεται με την παρακολούθηση από ένα συμβατικό γιατρό;
Σας συνιστώ να διατηρήσετε τη σχέση σας με το συμβατικό γιατρό σας. Ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να κανονίσει οποιεσδήποτε εξετάσεις ή ακτινογραφίες μπορεί να χρειαστείτε. Η ομοιοπαθητική έχει διαφορετική φιλοσοφία, αλλά συνεργαζόμενη με τον γιατρό σας, τα δύο συστήματα μπορούν να συνεργάζονται άριστα.
Μπορώ να εφαρμόσω ομοιοπαθητική στον εαυτό μου μόνος μου;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ομοιοπαθητική στο σπίτι για να αντιμετωπίσετε προβλήματα πρώτων βοηθειών, όπως πληγές, τσιμπήματα, μικρά εγκαύματα και μώλωπες. Ρωτήστε τον ομοιοπαθητικό σας για περισσότερες πληροφορίες ή βρείτε μια σχολή ή κάποιο σεμινάριο σχετικά με αυτό το θέμα.
Πως θα επιλέξετε ένα καλό ομοιοπαθητικό;
Η επιλογή ενός καλού ομοιοπαθητικού δεν είναι πάντα εύκολη. Χρειάζεται να έχουν διαφορετικές ικανότητες και να πληρούν διάφορα κριτήρια.
Για να κατατοπιστείτε καλύτερα διαβάστε το αναλυτικό άρθρο που θα βρείτε εδώ:
Ο καλύτερος Ομοιοπαθητικός | Τι να προσέξεις και 5 σημεία κλειδιά
Γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν την Ομοιοπαθητική;
- Η συμβατική ιατρική τους έχει απογοητεύσει ή τους προκαλέσει παρενέργειες.
- Τα διαγνωστικά μέσα της συμβατικής ιατρικής έχουν φανεί πολλές φορές αναξιόπιστα.
- Η ομοιοπαθητική έδωσε λύση σε προβλήματα κάποιου ατόμου που γνωρίζουν.
- Η ολιστική και η ανθρωποκεντρική της προσέγγιση κάνει τον άνθρωπο να εκφράζεται ολοκληρωμένα για το τι βιώνει.
- Βοηθά να μειωθούν παρενέργειες φαρμάκων της συμβατικής ιατρικής.
- Συντελεί στο να εξισορροπηθούν ή να μειωθούν οι συμβατικές αγωγές, όπως φαίνεται και σε πολλές έρευνες.
- Η Ομοιοπαθητική είναι ασφαλής
Η Ομοιοπαθητική επικεντρώνεται στο άτομο, όχι την ασθένεια
Η ομοιοπαθητική είναι μια ολιστική προσέγγιση και σαν σύστημα εξισορρόπησης του οργανισμού υποστηρίζει εξατομικευμένα το άτομο. Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν μία ολοκληρωμένη ύπαρξη η οποία πέρα από σωματικά συμπτώματα διακατέχεται από συναισθήματα και σκέψεις. Αδιαμφισβήτητα το πώς νιώθουμε και σκεπτόμαστε έχει επίδραση στο σώμα μας. Έτσι, εάν δέκα άτομα επισκεφθούν την ομοιοπαθητικό έχοντας την ίδια σωματική πάθηση το πιθανότερο είναι το κάθε άτομο θα αποχωρήσει με διαφορετική ομοιοπαθητική αγωγή.
Το ομοιοπαθητικό, όταν είναι επιλεγμένο από σωστά εκπαιδευμένο/η ομοιοπαθητικό, είναι ικανό να προκαλέσει βαθιές αλλαγές στον άνθρωπο. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το σωστά επιλεγμένο ομοιοπαθητικό ίαμα κινητοποιεί τον μηχανισμό αυτό-ίασης απαλλάσσοντας τον πάσχοντα από μεγάλο εύρος συμπτωμάτων. Αυτό επιφέρει μακροχρόνια βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η αποκατάσταση συμβαίνει ήπια και είναι εναρμονισμένη με τους φυσικούς νόμους της ανθρώπινης υπόστασης. Εφαρμόζεται με ασφάλεια σε ενήλικες, υπερήλικες, έγκυες και παιδιά.
Οι Νόμοι της Ομοιοπαθητικής
Η ομοιοπαθητική, σαν σύστημα φυσικής εξισορρόπησης και ενδυνάμωσης , διέπεται από τους εξής νόμους:
1. Η ζωτικότητα του ατόμου είναι ο οδηγός του ομοιοπαθητικού για την επιλογή του ομοιοπαθητικού σκευάσματος και της δυναμοποίησης αυτού.
Νόμος των ομοίων.
2. Η ολότητα των συμπτωμάτων του ατόμου ομοιάζει το ομοιοπαθητικό σκεύασμα που πρέπει να χορηγηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο ομοιοπαθητικός καταγράφει αναλυτικά το ιστορικό του ατόμου και μετά εντοπίζει στην ομοιοπαθητική αγωγή.
3. Η μικρότερη δόση: Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι φτιαγμένα από ύλες του φυσικού περιβάλλοντος και είναι ακίνδυνα χωρίς παρενέργειες λόγω της υψηλής αραίωσής τους.
4. Η ομοιοπαθητική αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες φαρμακευτικές αγωγές όπως της συμβατικής ιατρικής, της κινεζικής, της αγιουρβεδικής.
Τα επίπεδα της υγείας του ατόμου κατόπιν λήψης του ομοιοπαθητικού ιάματος τροποποιούνται και αντιστοίχως έτσι πρέπει να ακολουθεί και η ομοιοπαθητική αγωγή.
Η φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής
Φυσικοθεραπεία
Η φιλοσοφία της φυσικοθεραπείας (Naturopathy: ένα σύστημα θεραπείας χωρίς συνθετικά φάρμακα) διδάσκει ότι τα σωματικά συμπτώματα εμφανίζονται:
α) την ώρα που ο οργανισμός καταβάλλει προσπάθεια για να αντεπεξέλθει με βλαβερές ουσίες
β) την ώρα που αγωνίζεται να προστατέψει την εσωτερική υπόστασή του και ισορροπία από κάποιον ‘εισβολέα’ (Lindlahr, 2002).
Για παράδειγμα, η κατανάλωση ενός ληγμένου προϊόντος (ο εισβολέας) θα προκαλέσει διάρροια ίσως εμετό ή και αύξηση θερμοκρασίας (τα συμπτώματα). Την ώρα που προκαλούνται συμπτώματα στο σώμα, παρατηρώντας προσεκτικά την φυσική αυτή αντίδραση του οργανισμού, βλέπουμε ότι το σώμα αφαιρεί μέσω διάρροιας ή εμετού τη βλαβερή-τοξική ουσία.
Πυρετός
Άλλος τρόπος αυτο-κάθαρσης είναι η ανάπτυξη πυρετού, μέσω του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των ενζύμων που έχουν ως φυσική δράση την προστασία του οργανισμό (σ. 53, Wood, 2005). Εάν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες λάβουμε ένα αντί-πυρετικό ή ένα φάρμακο κατά της διάρροιας τότε αυτόματα οι αμυντικές & εποικοδομητικές μας ικανότητες καταπιέζονται. Δηλαδή σταματά ο πυρετός μέσο του αντιπυρετικού όπως και η διάρροια μέσο του αντιδιαρροϊκού, μη επιτρέποντας στο σώμα μας να ολοκληρώσει την αμυντική αυτο-καθαριστική του δράση(Neu et al, 1993).
Βέβαια σαν παρένθεση εδώ να ξεκαθαριστεί ότι επίμονοι πυρετοί, άγνωστης αιτιολογίας και παρατεταμένης διάρκειας, θα πρέπει να οδηγούν τον παθόντα σε έναν γενικό γιατρό ή κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η διερεύνηση της όποιας πιθανής υποβόσκουσας παθολογίας. Κατόπιν διάγνωσης της κατάστασης υγείας του ασθενούς η επιλογή φαρμακευτικής αγωγής θα γίνει ανάλογα με το τι εκπαίδευση έχει λάβει ο γιατρός που κάνει την εξέταση.
Εάν για παράδειγμα κάποιος συμβατικός γιατρός έχει λάβει και ομοιοπαθητική εκπαίδευση δεν είναι καθόλου αναμφίβολο να χορηγήσει ομοιοπαθητικό σκεύασμα αντί αλλοπαθητικού φαρμάκου (συμβατικής ιατρικής φάρμακο) αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από το πόσο αυτοπεποίθηση νιώθει ο γιατρός με την ομοιοπαθητική πρόγνωση-ανάλυση-συνταγογράφηση, κάτι το οποίο βρίσκεται σε συνάρτηση με τη διάρκεια καθώς και ποιότητα εκπαίδευσής του πάνω στην ομοιοπαθητική μέθοδο.
Συμπτώματα
Η ομοιοπαθητική κοιτά τα συμπτώματα σαν μια φυσική αντίδραση του οργανισμού. Σαν μια άμυνα, που στοχεύει στην αυτο-προστασία και αυτο-βελτίωση του οργανισμού. Συγκεκριμένα ο Hahnemman (Γερμανός φυσίατρος που εμβάθυνε τις γνώσεις του πάνω στον νόμο των ομοίων τα έτη 1791-1843 και ο οποίος δημιούργησε ένα οργανωμένο σύστημα το οποίο ονόμασε Ομοιοπαθητική) έγραψε:
«Για να ανακουφιστεί ένα πρωτογενώς πάσχον όργανο διά της κρίσεως, συχνά παρατηρείται μια βίαια δραστηριότητα των οργάνων της απέκκρισης με σκοπό να παρεκλύσουν τη νόσο από την πρωτοπαθή εστία προς το μέρος τους. Αυτό που ακολουθεί είναι εμετοί, διάρροιες, διούρηση, εφίδρωση, αποστήματα , κ.ο.κ» (σ. 54-55, Τσιβούλης, 2000).
Τι κάνει η κλασσική ιατρική
Η ‘κλασσική’ ιατρική ή ‘συμβατική’ ιατρική κατά την ορολογία της εναλλακτικής ιατρικής ονομάζεται ‘αλλοπαθητική΄ ιατρική ή εναντιοπαθητική μέθοδος. Η λέξη ‘αλλοπαθητική’ είναι σύνθετη λέξη δημιουργημένη από τις λέξεις ‘άλλο’ και ‘πάθος’ και σαν μέθοδος στηρίζεται στο νόμο των αντιθέτων. Ο Ιπποκράτης πέρα από το νόμο των ομοίων συνέλαβε και υποστήριξε επίσης το νόμο των εναντίων λέγοντας «τα ενάντια τοις εναντίοις εισίν ιάματα». Οι γιατροί της συμβατικής ιατρικής διδάσκονται στο πανεπιστήμιο αυτή τη μέθοδο και κατόπιν την εξασκούν- χρησιμοποιούν είτε στα δικά τους ιατρεία είτε σε δημόσιες κλινικές-νοσοκομεία.
Τα συμβατικά φάρμακα
Η φαρμακολογία της κλασσικής ιατρικής δουλεύει στη φυσιολογία του σώματος βάση του νόμου των εναντίων. Όταν δηλαδή το σώμα παρουσιάζει συμπτώματα η κλασσική-συμβατική ιατρική θα χρησιμοποιήσει χημικές ουσίες (φάρμακα όπως χάπια,ταμπλέτες, κάψουλες, υπόθετα, σιρόπια, κρέμες, καταπλάσματα, λοσιόν, χορήγηση υγρών ενδοφλέβιος, κτλ) οι οποίες προκαλούν μεταβολικές χημικές αντιδράσεις με στόχο την αντίθετη δράση από αυτήν που εκδηλώνει το σώμα. Στην εφαρμογή της αυτή η φαρμακευτική επίδραση σημαίνει απλά : η χρήση αντι-πυρετικού για καταστάσεις κατά του πυρετού, αντι-φλεγμονώδη κατά φλεγμoνών, αντί-εμετικά κατά έμετες καταστάσεις, αντί-υπερτασικά κατά καταστάσεις υπέρτασης, αντί-ισταμινικά κατά της αυξημένης ισταμίνης, αντί-καταθλιπτικά για άτομα που εμφανίζουν κατάθλιψη κατόπιν δυσάρεστων βιωμάτων, και άλλα.
Αντίθετη δράση από την φυσική αντίδραση του οργανισμού λοιπόν προσφέρουν τα συμβατικά φάρμακα (Galbraith et al, 1999), τα οποία έχουν παρατηρηθεί να προκαλούν ακαριαίες και χρόνιες βλάβες (Teixeira, 2002, TorakoYui, Λέμαν 2008). Φαινόμενα όπως: τοξικότητα λόγο υπερβολικής δόσης, τοξίνωση οργανισμού λόγο περιττής συνταγογράφησης -χρήσης συμβατικού φαρμάκου, τοξικό σοκ λόγο συνδυασμού-αλληλεπίδραση φαρμάκων, βλάβες ανεπανόρθωτες, εξάρτηση σε φάρμακα, είναι όλα υπαρκτά γεγονότα και πραγματικότητες παράγωγα της συμβατικής ιατρικής.
Επίσημα δεδομένα -κλινικά περιστατικά- του 1998 στην Αμερική αναφέρουν 2.2 εκατομμύρια συμβάντα ανεπιθύμητων ενεργειών εντός νοσοκομείων (ADR, AdverseDrugReactions) σε ανθρώπους (Lazarouetal, 1998).
Τα πλεονεκτήματα της Ομοιοπαθητικής μεθόδου
Η ομοιοπαθητική αγωγή δεν έχει παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει λόγω της σύστασης των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων δηλαδή την απειροελάχιστη περιεκτικότητά του σε δραστική ουσία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας σειράς διαδοχικών αραιώσεων της συγκέντρωσης της βασικής δραστικής ουσίας έτσι ώστε πραγματικά να ελαχιστοποιηθεί και να αποφευχθούν τελικά ανεπιθύμητες τοξινώσεις και παρενέργειες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αποδειχθεί ότι η ομοιοπαθητική βοηθά άτομα να νιώσουν καλύτερα. Αυτή η αίσθηση του ‘νιώθω καλύτερα’ συνήθως συνοδεύεται από την εξαφάνιση των συμπτωμάτων , την ενδυνάμωση ζωτικότητας που ο καθένας από εμάς διαθέτει με τον δικό του τρόπο και από την αναβάθμιση ψυχικής ευεξίας. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής και μια ανεπτυγμένη ικανότητα προσαρμογής σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβαλλοντικό-κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον στο οποίο συμβιώνουμε.
Ομοιοπαθητική για Νοητική, Ψυχική Υγεία και την Κατάθληψη
10 λόγοι για να επιλέξεις την Ομοιοπαθητική Μέθοδο
Συχνές ερωτήσεις για την Ομοιοπαθητική
Εμπειρίες Ομοιοπαθητικής | Μαρτυρίες Ασθενών, Σχόλια, Αποτελέσματα
Βιβλιογραφία
Eizayaga, Francisco Xavier (1994) Treatise on Homoeopathic Medicine, Ediciones Marecel S.R.L.
Lazarou J, Pomeranz BH, Corey PN (1998) Incidence of adverse drug reactions in hospitalized patients: a meta- analysis of prospective studies, JAMA, April 15; 279(15):1200-5
Λέμαν Π, Εμμανουηλίδου Α (2008) Βγαίνοντας απο τα ψυχοφάρμακα, Εκδόσεις Νησίδες
Lindlahr, Henry, 2002, Philosophy of Natural Therapeutics, C.V. Daniel Company Limited
Neu, S, Ransberger, K, Παπαδημητρίου, Χ (1993), Ένζυμα, Οι Δομικοί Λίθοι της Ζωής και της Υγείας, Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Τσιβούλης, Ν (2000) Όργανον της Θεραπευτικής Τέχνης, Αθήνα: Εκδόσεις Αρχιπέλαγος
TorakoYui, Homoeopathic Approach to Developmental Disorders, Homoeopathic Publishing Ltd
Torako Yui (2007) Immunization and Iatrogenic Diseases, Homoeopathy Publishing
Wood, M (2005) Vitalism, The History of Herbalism, Homeopathy, and Flower Essences, California: North Atlantic Books