Αν δεν έχεις κάνει ομοιοπαθητική στο παρελθόν ή είχες κάποια αρνητική εμπειρία με τον κλάδο μας, μπορεί να αναρωτιέσαι:
Πώς μπορώ να βρω τον καλύτερο ομοιοπαθητικό;
Πώς μπορείς να βρεις έναν πραγματικά καλό Ομοιοπαθητικό; Πώς θα βρεις κάποιον με τις γνώσεις και την ικανότητα να αντιμετωπίζει το πραγματικό αίτιο του προβλήματός σας ομοιοπαθητικά, και όχι μόνο κάποιον που συνταγογραφεί μηχανικά με μια προκαθορισμένη προσέγγιση «για αυτό»;
Για λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω, είναι εκπληκτικά δύσκολο να δοθεί μια απλή απάντηση, αλλά υπάρχει ένα σύνολο οδηγιών που θα σε βοηθήσουν να αναγνωρίσεις πότε έχεις βρει κάποιον ο οποίος είναι ένας «καλός ομοιοπαθητικός».
Οι ομοιοπαθητικοί χρειάζονται ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια στους ασθενείς τους, μερικές από τις οποίες είναι εγγενείς (στην προσωπικότητά τους) και άλλες στις οποίες μπορούν να εκπαιδευτούν. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ο καλός ομοιοπαθητικός:
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού Ομοιοπαθητικού?
1. Συναισθηματική Νοημοσύνη ή Ενσυναίσθηση
Σύμφωνα με την σύγχρονη ψυχολογία, η Συναισθηματική Νοημοσύνη σημαίνει να έχεις «την ικανότητα να κατανοείς και να νιώθεις τα συναισθήματα ενός άλλου», σε αντίθεση με τη συμπάθεια που σημαίνει «αισθήματα λύπης και θλίψης για την κακοτυχία κάποιου άλλου». Έχει διεξαχθεί πολλή έρευνα στον τομέα της ενσυναίσθησης, με συζητήσεις γύρω από το αν μπορεί να μαθευτεί ή να διδαχθεί η συναισθηματική νοημοσύνη. Η έρευνα φαίνεται να δείχνει ότι η ενσυναίσθηση είναι τόσο μια εγγενής ικανότητα, όσο και κάτι που μπορεί να εξελιχθεί και να μαθευτεί. Μερικοί ερευνητές έχουν πει ότι η ενσυναίσθηση είναι περισσότερο βίωμα παρά μία δράση ή πρωτοβουλία. Ωστόσο, μπορούν να αναπτυχθούν συμπεριφορές όπως:
- η αυτογνωσία
- να μην είναι κάποιος επικριτικός
- οι δεξιότητες ακρόασης
- η αυτοπεποίθηση
προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εμπειρία της ενσυναίσθησης, χαρακτηριστικό απαραίτητο ενός καλού ομοιοπαθητικού.
2. Ικανότητα Ακρόασης
Η ακρόαση των ασθενών είναι μια βασική δεξιότητα που πρέπει να έχουν οι ομοιοπαθητικοί. Οι ομοιοπαθητικοί πρέπει να είναι καλοί στο να θέτουν τις σωστές ερωτήσεις και στη συνέχεια να ακούνε προσεκτικά τις απαντήσεις. Οι ασθενείς καλούνται να περιγράψουν λεπτομερώς τα συμπτώματά τους και αυτές οι απαντήσεις είναι κρίσιμες για τον ομοιοπαθητικό ώστε να συνταγογραφήσει το σωστό ομοιοπαθητικό. Επιπλέον, μπορεί να έχει τεράστια αξία για έναν ασθενή να αισθάνεται ότι έχει εισακουστεί πραγματικά.
3. Εμβαθύνει στην Ομοιοπαθητική Φιλοσοφία και Μεθοδολογία
Για να αποκτήσει αυτή τη γνώση, ο ομοιοπαθητικός πρέπει να έχει έντονο ενδιαφέρον να μάθει όλες τις περιπλοκές του ομοιοπαθητικού συστήματος. Οι ομοιοπαθητικοί που έχουν εξειδικευτεί σε κάποιο πανεπιστήμιο λαμβάνουν αυτή τη γνώση μέσω διαλέξεων με έμπειρους ομοιοπαθητικούς και διδάσκοντες και είναι προσανατολισμένοι να αναπτύσσουν συνεχώς τις γνώσεις τους. Οι αξιολογήσεις από έμπειρους καθηγητές με κλινική εμπειρία, βοηθούν τους μαθητές να συνηθίσουν να βελτιώνονται συνεχώς, να αναλύουν και να αξιοποιούν σωστά όλες τις νέες γνώσεις που αποκτούν.
4. Ακριβείς Γνώσεις Ανατομίας, Φυσιολογίας και Μεθοδολογίας της Έρευνας
Αυτό αποτελεί βασικό μέρος της πανεπιστημιακής ομοιοπαθητικής εκπαίδευσης. Οι Ομοιοπαθητικοί πρέπει να γνωρίζουν τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και τις παθολογίες που μπορεί να εμφανιστούν, καθώς και την διαφοροδιαγνωση αυτών. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ορθής κατανόησης της πολυπλοκότητας των περιπτώσεων των ασθενών.
Η Ομοιοπαθητική μπορεί πολλές φορές να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με την Κλασική Ιατρική, Ψυχιατρική αλλά και άλλα θεραπευτικά συστήματα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ο ομοιοπαθητικός να είναι συμφιλιωμένος και με τις υπόλοιπες θεραπευτικές πρακτικές.
5. Ανοιχτοί Ορίζοντες και Δίψα για Μάθηση
Η ομοιοπαθητική υιοθετεί μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από τη συμβατική ιατρική και έτσι είναι απαραίτητο οι ομοιοπαθητικοί να είναι εξοικειωμένοι αλλά και να μελετούν ιδέες που δεν έχουν εξετάσει προηγουμένως.
Οι περισσότεροι ομοιοπαθητικοί διαπιστώνουν ότι μόλις αρχίσουν να μαθαίνουν για την ομοιοπαθητική, γίνεται μια συναρπαστική διαδικασία δια βίου μάθησης.
Πως θα καταλάβεις όμως αν ο Ομοιοπαθητικός σου είναι σωστή επιλογή; Τι πρέπει να προσέξεις;
1. Διάρκεια Συνεδριών
Καλή Πρακτική
Οι επισκέψεις έχουν διάρκεια τουλάχιστον 1 – 1 1/2 ώρες. Δεδομένου ότι οι βασικές πληροφορίες καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας, οι επόμενες συνεδρίες δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλες.
Κακή Πρακτική
Δεν επιτρέπει αρκετό χρόνο για την σωστή αξιολόγηση του ασθενούς. Οι σύντομες συνεδρίες καθιστούν αδύνατη τη συλλογή όλων των πληροφοριών που απαιτούνται για να σας δώσει μια σωστή ομοιοπαθητική συνταγή ή να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκριθήκατε στην θεραπεία.
2. Χρήση Ομοιοπαθητικής
Καλή Πρακτική
Θεραπεύει μόνο με ομοιοπαθητική και τις γενικές «φυσιοπαθητικές» μεθόδους. Οι Ομοιοπαθητικοί καταλαβαίνουν ότι η υγεία διατηρείται από τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, έκθεση στον ήλιο, άσκηση, αρμονικές σχέσεις, καθαρό αέρα και νερό. Όταν όμως το άτομο εξακολουθεί να μην είναι καλά, ο ομοιοπαθητικός θα σας βοηθήσει να διορθώσετε την ανισορροπία που προκαλεί την ασθένεια.
3. Ακούει
Καλή Πρακτική
Ακούει προσεκτικά την ιστορία και τα συμπτώματά σας χωρίς κρίση. Ένας καλός ομοιοπαθητικός συνήθως απολαμβάνει αυτό που κάνει, ενδιαφέρεται για την ευημερία σας, ακούει την ιστορία σας αμερόληπτα και αντικειμενικά. Ένας καλός ομοιοπαθητικός βλέπει όλα τα συμπτώματα ως μέρος μιας ανισορροπίας, και δεν δραματοποιεί την κατάστασή σας.
Κακή Πρακτική
Είναι αλαζονικός, επικριτικός ή φαίνεται να βαριέται. Αυτός ο τύπος ομοιοπαθητικού πιθανώς κάνει λάθος δουλειά. Θα ήταν καλύτερο, να αναζητήσετε έναν καλύτερο θεραπευτή.
4. Συνεργασία με άλλες ειδικότητες
Καλή Πρακτική
Καταγράφει τα συμπτώματα και το ιστορικό σας αλλά παραπέμπει και σε άλλες ειδικότητες όταν είναι απαραίτητο. Θα πρέπει να αναγνωρίζει πότε τα συμπτώματά σας μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας πιο σοβαρής πάθησης και να σας παραπέμψει και σε κάποια άλλη ειδικότητα για κλινικό έλεγχο.
Κακή Πρακτική
Ποτέ δεν σας ζητάει συμπληρωματικές πληροφορίες ή εξετάσεις. Αυτός ο επαγγελματίας είτε στερείται επαγγελματισμού είτε αποτυγχάνει να συλλέξει επαρκείς πληροφορίες για την ομοιοπαθητική συνταγή. Μπορεί να χάσετε σημαντικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για τον τρόπο διαχείρισης της περίπτωσής σας.
5. Αξιολογεί Ολιστικά
Καλή Πρακτική
Ορίζει θεραπεία σύμφωνα με τη “συνολική εικόνα” σας. Ο ομοιοπαθητικός σας θα πρέπει να ενδιαφέρεται για όλες τις ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές καταστάσεις που αντιμετωπίζετε. Αυτή η τομή των συμπτωμάτων, που αφορούν παρελθόν και παρόν, αποκαλύπτει την πραγματική έκταση κάθε ασθένειας και ποια θεραπεία θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Κακή Πρακτική
Εστιάζει μόνο σε ένα ή δύο εμφανή συμπτώματα. Εάν ο ομοιοπαθητικός σας επικεντρώνεται σε μόνο ένα ή δύο άμεσα συμπτώματα μπορεί να εξοικονομεί χρόνο αλλά πιθανότατα δεν συλλέγει αρκετές πληροφορίες για να σας δώσει σωστή συνταγή. Ομοίως, εάν ο θεραπευτής σας ενδιαφέρεται μόνο για τα ψυχικά και συναισθηματικά συμπτώματά σας επειδή “όλες οι ασθένειες εμφανίζονται στο μυαλό”, πιθανότατα θα αποτύχει να συνταγογραφήσει με βάση όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες. Η καταγραφή της ” συνολικής εικόνας ” διαρκεί περισσότερο χρόνο, αλλά έχει καλύτερο αποτέλεσμα.
6. Συνταγογραφεί με βάση τον άνθρωπο
Καλή Πρακτική
Ορίζει θεραπεία σύμφωνα με τα συμπτώματά σας και όχι το όνομα μιας νόσου. Οι ομοιοπαθητικοί θεραπεύουν τους άρρωστους ανθρώπους και όχι τις ασθένειες. Η ομοιοπαθητική λειτουργεί καλύτερα όταν εφαρμόζεται πάνω στο άτομο και την προσωπική εμπειρία της ασθένειάς του. Για το λόγο αυτό, διαφορετικά άτομα με την ίδια ασθένεια συχνά λαμβάνουν διαφορετικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα.
Κακή Πρακτική
Συνταγογραφεί σύμφωνα με το όνομα της νόσου και όχι με τα συμπτώματά σας. Ένας επαγγελματίας που σας δίνει ένα σκέυασμα “για πνευμονία” ή “για αρθρίτιδα” δείχνει ότι μάλλον δεν καταλαβαίνει την ομοιοπαθητική. Λειτουργούν στο σκοτάδι και είναι πιο πιθανό ό, τι δεν και δεν θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
7. Συνταγογραφεί με βάση την δική του κρίση
Καλή Πρακτική
Δεν χρησιμοποιεί “ενεργειακές ” συσκευές ή βιοσυντονισμού για την θεραπέια σας. Η καλή ομοιοπαθητική συνταγογράφηση εξακολουθεί να βασίζεται στις ανθρώπινες δεξιότητες της συλλογής συμπτωμάτων. Ένας καλός ομοιοπαθητικός μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή για σημειώσεις ή αναλύσεις περιπτώσεων, αλλά δεν θα σας συνδέσει σε μια μηχανή, ώστε να μπορεί να σας δώσει μια συνταγή.
Κακή Πρακτική
Διαγνώσκει και συνταγογραφεί σύμφωνα με μετρήσεις από μηχανήματα. Είναι συνήθως αρνητική ένδειξη αν ένας επαγγελματίας χρησιμοποιεί μια μηχανή “βιοανάλυσης” ή κάτι παρόμοιο για να δώσει μια ομοιοπαθητική συνταγή. Για άλλη μια φορά, αυτή η πράξη δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να βρει την καλύτερη θεραπεία για σας από μόνος του.
8. Δίνει ένα ομοιοπαθητικό κάθε φορά
Καλή Πρακτική
Συντάσσει ένα ομοιοπαθητικό κάθε φορά. Συχνά λέγεται στην ομοιοπαθητική ότι η πρώτη συνταγή είναι η πιο εύκολη και ότι το μέτρο ενός ομοιοπαθητικού είναι η παρακολούθησή τους. Ο ομοιοπαθητικός σας θα πρέπει να συλλέγει τα συμπτώματά σας, να συνταγογραφήσει ένα ενιαίο ομοιοπαθητικό που ταιριάζει καλύτερα σε αυτά, να αξιολογήσει τις αλλαγές στο επόμενο ραντεβού από αυτή τη συνταγή και στη συνέχεια να συνταγογραφήσει μια καλύτερη θεραπεία που θα ταιριάξει αν χρειαστεί. Αυτή η κυκλική μέθοδος ανάλυσης περιπτώσεων και συνταγογράφησης είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στις θεραπείες και η προσαρμογή της θεραπείας που ταιριάζει θα βελτιώσει σταδιακά την υγεία σας.
9. Συνταγογραφεί συνήθως σε υγρά
Καλή Πρακτική
Συνταγογραφεί σε υγρά (LM δυναμοποιηση) και σε στερεά δισκία. Η χρήση υγρών ομοιοπαθητικών είναι ο πιο προηγμένος τρόπος συνταγογράφησης ομοιοπαθητικών θεραπειών. Η συνταγογράφηση σε υγρό σημαίνει ότι η δόση μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες και την ευαισθησία του ασθενούς. Η περισσότερη ή λιγότερη αραίωση κάνει το ομοιοπαθητικό ισχυρότερο ή ασθενέστερο και ο αριθμός των κρούσεων (έντονων κουνημάτων) που γίνονται πριν από κάθε δόση αλλάζει την ενεργειακή του ένταση. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να γίνει με δισκία ή κάψουλες. Η δοσολογία υγρών επιτρέπει επίσης την επανάληψη της θεραπείας ταχύτερα απ ‘ότι θα ήταν δυνατή με δισκία. Η συχνότερη επανάληψη σε υγρά μειώνει τον κίνδυνο επιδείνωσης (μια προσωρινή ένταση των συμπτωμάτων σας) και επιταχύνει το ρυθμό της θεραπείας.
Κακή Πρακτική
Συνταγογραφεί μόνο σε χάπια ή δισκία και ζητά επανάληψη του ίδιου ομοιοπαθητικού σε καθημερινή διάταξη για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλώντας δυσάρεστες προσωρινές επιδεινώσεις στους ασθενείς. Η λιγότερο συχνή δόση μειώνει την επιδείνωση και οδηγεί σε βραδύτερη βελτίωση, ειδικά στη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.
10. Δοκιμάζει την ευαισθησία σας
Καλή Πρακτική
Δίνει μια δοκιμαστική δόση για να αξιολογήσει την ευαισθησία σας στο ομοιοπαθητικό. Η ευαισθησία του ασθενούς μπορεί να ποικίλει στα ομοιοπαθητικά. Μερικοί άνθρωποι είναι αρκετά ευαίσθητοι και ανταποκρίνονται έντονα στην θεραπεία, ενώ άλλοι παρουσιάζουν σταδιακή βελτίωση με μακροχρόνια δοσολογία. Τα ευαίσθητα άτομα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιδείνωση με επαναλαμβανόμενες δόσεις ή πολύ ισχυρές δόσεις. Για το λόγο αυτό ένας καλός ομοιοπαθητικός θα σας δώσει δοκιμαστική δόση του ομοιοπαθητικού για να αξιολογήσει πως ανταποκρίνεστε πριν αποφασίσει πόσο συχνά πρέπει να το πάρετε.
Κακή Πρακτική
Ορίζει ένα προκαθορισμένο αριθμό δόσεων χωρίς να εκτιμήσει την ευαισθησία σας. Η συνήθης δοσολογία σε έναν “ενιαίο τρόπο που ταιριάζει σε όλους” είναι ασφαλώς ευκολότερη για τον ομοιοπαθητικό, αλλά δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ευαίσθητων ασθενών τους και η προσωρινή επιδείνωσή τους είναι πολύ πιθανή. Οι επαγγελματίες που συνταγογραφούν “κανονικές δόσεις χωρίς να ελέγχουν πρώτα την ευαισθησία είναι είτε κακώς εκπαιδευμένοι είτε δεν θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο μαζί σας.
11. Αποφεύγει να σας προκαλέσει επιδείνωση
Καλή Πρακτική
Προσπαθεί να αποφύγει την επιδείνωση. Οι καλά εκπαιδευμένοι ομοιοπαθητικοί είναι συνήθως ήπιοι και προσπαθούν να αποφύγουν την προσωρινή επιδείνωση των ασθενών τους. Κατανοούν ότι οι επιδείνωση συμβαίνει όταν η δόση είναι πολύ μεγάλη ή η θεραπεία έχει επαναληφθεί συχνότερα από ότι επιτρέπει η ευαισθησία αυτού του ατόμου. Γνωρίζουν επίσης ότι η ανταπόκριση της θεραπείας στο σώμα θα σταματήσει κατά τη διάρκεια μιας επιδείνωσης, επεκτείνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να βελτιωθεί το άτομο.
Κακή Πρακτική
Προσπαθεί να προκαλέσει επιδείνωση. Μερικοί επαγγελματίες πιστεύουν ότι οι επιδείνωση είναι θετικό αποτελέσματα που δείχνει ότι έχει επιλεγεί η σωστή θεραπεία. Για το λόγο αυτό, δίνουν κατ ‘επανάληψη και επιθετικά μέχρι να επιτύχει επιδείνωση και στη συνέχεια να τις αποκαλούν «θεραπευτικές κρίσεις». Ενώ οι επιδείνωση είναι γενικά βραχύβια και ήπια, αυτή η συμπεριφορά δείχνει ένα είδος αδιαφορίας για την άνεση του ασθενούς και την άγνοια των θεμελιωδών ομοιοπαθητικών αρχών. Η επιδείνωση, ενώ κάποιες φορές είναι αναπόφευκτη θα πρέπει να είναι πολύ ήπια και μικρής διάρκειας (από 2 ώρες έως και 40 ώρες).
12. Αποφεύγει να κάνει αλλαγές
Καλή Πρακτική
Αποφεύγει να κάνει αλλαγές στην αρχή της θεραπείας. Κατά γενικό κανόνα, οι καλοί ομοιοπαθητικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην κάνουν αλλαγές στη διατροφή, τα συμπληρώματα και τον τρόπο ζωής στην αρχή της θεραπείας. Θέλουν να διατηρήσουν τα πάντα τα ίδια για να δουν σαφώς ποιες αλλαγές λαμβάνουν χώρα όταν εισάγεται η θεραπεία. Μόλις καθοριστεί η επίδραση της θεραπείας, μπορούν να γίνουν αλλαγές.
Κακή Πρακτική
Εισάγει αλλαγές στην αρχή της θεραπείας. Οι επαγγελματίες που κάνουν αλλαγές στη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τα συμπληρώματα κατά την έναρξη της θεραπείας κινδυνεύουν να μην είναι σε θέση να δουν ξεκάθαρα τι συμβαίνει σε σχέση με τη συνταγογράφηση τους. Οι περιττές αλλαγές στην αρχή της θεραπείας μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στην εικόνα των συμπτωμάτων και να καταστήσουν τη συνολική διαχείριση της κατάστασης δύσκολη.
13. Δεν σας διακόπτει τα συμβατικά φάρμακα
Καλή Πρακτική
Δεν διακόπτει τα συνταγογραφούμενα συμβατικά φάρμακά σας. Στη πορεία όμως και καθώς η βελτίωση λαμβάνει χώρα, ο ομοιοπαθητικός σας θα σας ενθαρρύνει να επανεξετάσει ο γιατρός σας την αναγκαιότητα χρήσης των φαρμάκων που είχαν συνταγογραφηθεί σε παρελθοντικό χρόνο.
Κακή Πρακτική
Σας ενθαρρύνει να σταματήσετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ένας μη επαρκώς εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας ζητήσει να αλλάξετε ή να σταματήσετε τα φάρμακά σας χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μπορούν επίσης να αρνηθούν να σας χορηγηθούν ομοιοπαθητικά με βάση το ότι η θεραπεία θα ήταν αδύνατη αν δεν έχουν σταματήσει κάποια ή όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να βρείτε έναν άλλο επαγγελματία το συντομότερο δυνατόν σε οποιαδήποτε από αυτές τις δύο περιπτώσεις.
14. Είναι προσβάσιμος
Καλή Πρακτική
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του. Μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές στη θεραπεία σας κατά τη διάρκεια αυτής. Ένας καλός ομοιοπαθητικός θα σας συμβουλεύσει για αυτή την πιθανότητα και θα σας δώσει έναν τρόπο να επικοινωνήσετε μαζί του έτσι ώστε να γίνει αυτό σε περίπτωση ανάγκης.
Κακή Πρακτική
Δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μεταξύ συναντήσεων και δεν σας συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνετε. Εάν έχετε ανησυχίες, απλά πρέπει να “περιμένετε”.
15. Συνεργάζεται με συμβατικούς γιατρούς
Καλή Πρακτική
Συνεργάζεται απροβλημάτιστα με τον γιατρό ή τον ειδικό σας. Κατόπιν αιτήματός σας, ο ομοιοπαθητικός σας θα χαρεί να συνεργαστεί με τον γιατρό ή ειδικό θεραπευτή σας και να μοιραστεί πληροφορίες μαζί του σχετικά με την ομοιοπαθητική αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας σας.
Κακή Πρακτική
Είναι επιφυλακτικός στο να συνεργαστεί με το γιατρό σας ή άλλο θεραπευτή σας. Ο ομοιοπαθητικός σας είναι απρόθυμος να μοιραστεί πληροφορίες με τον γιατρό ή τον ειδικό σας και έχει την τάση να κάνει υποτιμητικά σχόλια για αυτούς ή για άλλους επαγγελματίες γενικότερα.
Συμπεράσματα:
Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις τον ιδανικό Ομοιοπαθητικό, αλλά για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο η σωματική και πνευματική σου κατάσταση, καλό είναι να γίνει μια σωστή αξιολόγηση και επιλογή. Επένδυσε χρόνο και κάνε μια ανοιχτή και ενδελεχή επικοινωνία με τον υποψήφιο ομοιοπαθητικό, ώστε να τον αξιολογήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα και να βοηθήσεις και τον ίδιο, να κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημά σου.
Οι Ομοιοπαθητικές συνεδρίες μπορούν να πραγματοποιούνται και εξ’ αποστάσεως, οπότε μπορείς να βρεις Ομοιοπαθητικό στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο ή ακόμα και σσε χώρα του εξωτερικού.
References: https://homeopathyeurope.org/ https://www.homeopathycenter.org/ https://facultyofhomeopathy.org/