Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα
Ο διαβήτης εξελίσσεται σε μία παγκόσμια μάστιγα η οποία συνεχώς εξαπλώνεται. Αποδίδεται σε σε γενετικούς και προδιαθεσικούς παράγοντες, αλλά κυρίως σε περιβαλλοντικούς όπως:
- στην κακή διατροφή
- στην παχυσαρκία
- στην έλλειψη άσκησης
Οι ασθενείς που γνωρίζουν ότι πάσχουν και τον αντιμετωπίζουν σωστά έχουν πολλά οφέλη.
Ο συχνότερος κίνδυνος είναι η ίδια η άγνοια της ασθένειας με πιθανές επιπλοκές όπως:
- Αμφιβληστροειδοπάθεια
- Νεφροπάθεια
- Στυτική δυσλειτουργία
- Καρδιαγγειακή νόσο
- Εγκεφαλικό
Τα δεδομένα του Διαβήτη στον κόσμο με αριθμούς
- 425 εκατομμύρια είναι περίπου οι διαβητικοί σε όλο τον κόσμο σήμερα.
- 212 εκατομμύρια (οι μισοί περίπου) δεν έχουν διαγνωστεί.
- 66 εκατομμύρια είναι στην Ευρώπη
- 2 στους 3 διαβητικούς ζουν σε αστικές περιοχές
- 4 εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές του διαβήτη σε όλο τον κόσμο
- 700.000 αντίστοιχα στην Ευρώπη
- 1 στους 2 νεκρούς είναι άνω των 60 ετών
Τι συμβαίνει με το Διαβήτη στην Ελλάδα
- Σύμφωνα με την International Diabetes Federation:
- Ο επιπολασμός (συχνότητα στον γενικό πληθυσμό) στη χώρα μας (σε άτομα 20-79 ετών) ήταν 7,2% το 2017
- Αναμένεται να γίνει 9% μέχρι το 2045.
- Το ποσοστό θανάτων ατόμων κάτω των 60 ετών που αποδίδονται στην πάθηση είναι 28%
- Οι ακρωτηριασμοί ανέρχονται σε 3.000 μέχρι σήμερα.
- Περισσότερα από 2.000 Ελληνόπουλα (έως 19 ετών) διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Τι είναι ο διαβήτης
Ο Σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ασθένεια που συνδέεται με διαφορετικούς και πολλούς παράγοντες.
Χαρακτηρίζεται από διαταραχή στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ινσουλίνης.
Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι μερική ή πλήρης ή σχετική (για παράδειγμα όταν πάρα τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του μεταβολισμού, λόγω παρεμπόδισης της δράσης της στους περιφερικούς ιστούς – λόγω αντίστασης, όπως λέγεται, στην ινσουλίνη).
Η βασική έκφραση της διαταραχής του μεταβολισμού στον σακχαρώδη διαβήτη είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα
Διαβήτης Τύπου 1
O Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (Τ1ΣΔ) οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων στο πάγκρεας, η οποία συνήθως οδηγεί σε σοβαρή έλλειψη ινσουλίνης. Αφορά το 5%-10% των ασθενών.
Διαβήτης Τύπου 2
Ο τύπου 2 (Τ2ΣΔ) οφείλεται σε προοδευτική μείωση της έκκρισης της ποσότητας ινσουλίνης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μεταβολικών αναγκών, αλλά και της δραστικότητάς της, και άφορα τουλάχιστον το 90% των ασθενών με διαβήτη.
Πως προσεγγίζει το διαβήτη η Ομοιοπαθητική;
Σύμφωνα με την ομοιοπαθητική ο διαβήτης και τα συμπτώματά του είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματος και οι αποτυχημένες προσπάθειες αποκατάστασης της ισορροπίας, της αρμονίας, της υγείας και της ευεξίας.
Ομοιοπαθητική και διαβήτης, πόσο μπορεί να βοηθήσει;
Η ομοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική ρυθμιστική μέθοδος. Ο κύριος στόχος της ομοιοπαθητικής είναι η συνολική ενδυνάμωση και εξισορρόπηση του οργανισμού ενός διαβητικού.
Ο διαβήτης δεν περιορίζεται μόνο στην κυκλοφορία του αίματος, αλλά επηρεάζει επίσης διάφορα μέρη του σώματος και πολλά όργανα.
Τα κοινά συμπτώματα ενός ατόμου που πάσχει από το πρόβλημα του διαβήτη είναι τα εξής:
- Πείνα
- Κόπωση – υπερβολική δίψα
- Υπερβολική ούρηση
- Ξερό στόμα
- Πληγές δέρματος
- Θολή όραση
Η ομοιοπαθητική λαμβάνει υπόψη κάθε τέτοιο σύμπτωμα για να επιλέξει την πλησιέστερη αγωγή, που ως επί το πλείστον, ταιριάζει στην εικόνα του ασθενούς και, ενισχύει τη μοναδική απόκριση του συγκεκριμένου ατόμου στον υποκείμενο παράγοντα, που σχετίζεται με μια τη δεδομένη ασθένεια. Σε αυτήν την περίπτωση, τον διαβήτη.
Από ομοιοπαθητική άποψη, 15-20 διαφορετικά άτομα με διαβήτη μπορεί να χρειάζονται και διαφορετικές ομοιοπαθητικές αγωγές για τον διαβήτη – με βάση την συγκεκριμένη, χαρακτηριστική αντίδραση που παράγει το σώμα τους.
Πόσο αποτελεσματική είναι η ομοιοπαθητική στους ασθενείς με διαβήτη:
Η Ομοιοπαθητική δεν θεραπεύει τον διαβήτη, μπορεί όμως να βοηθήσει σημαντικά!
Οι στόχοι της Ομοιοπαθητικής στο διαβήτη είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους ασθενούς αλλά και τη γενικότερη υγεία του στοχεύοντας:
• Nα μειώσει ή ακόμα και να εξαλείψει συμπτώματα.
• Nα αποτρέψει, ή τουλάχιστον να καθυστερήσει, την ανάπτυξη επιπλοκών.
Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί φυσικά συστατικά για την εξισορρόπηση του διαβήτη και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι είναι ευεργετική.
1. Το αποτέλεσμα μελέτης το 2013 έδειξε ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο S jambolanum έχει προστατευτική επίδραση σε διαβητικά ποντίκια.
2. Ενώ σε πιο πρόσφατη μελέτη του 2017 η εξατομικευμένη ομοιοπαθητική συσχετίστηκε με καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε σύγκριση με την χρήση μόνο τυπικής συμβατικής θεραπείας.
3. Επίσης θα διαπιστώσετε την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής σε στο τραύμα διαβητικού άνδρα 84ων ετών που αντιμετώπισα στο γραφείο μου.
“Ο ασθενής, χτύπησε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του και έσπασε το νύχι του.
Σε άτομα με διαβήτη ακόμα και ένας μικρός τραυματισμός στο δέρμα μπορεί να μολυνθεί πιο εύκολα. Επίσης οι πληγές δεν επουλώνονται καθόλου γρήγορα, καθώς τα υψηλά επίπεδα σακχάρου δυσκολεύουν το αίμα να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στην πληγή ώστε αυτή να επουλωθεί.
Μετά από 6 μέρες ομοιοπαθητική αγωγή μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα:
4. H ομοιοπαθητική μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά και σε οδοντριατρικές παρεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα ενός διαβητικού. Επιτυγχάνεται ταχύτερη επούλωση πληγών κατόπιν εξαγωγής δοντιών ενώ οι πιθανότητες αποτυχίας σε εμφυτεύματα μειώνεται δραστικά.
Σε αρκετές περιπτώσεις διαβητικών συνεργάζομαι με οδοντιάτρους που διαπιστώνουν και οι ίδιοι ουσιαστικά αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής.
Άλλοι τρόποι βελτίωσης
Η καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και η συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή, διατηρούν καλή ποιότητα ζωής στο παρόν και δημιουργούν θετικά συναισθήματα.
Τι άλλο πρέπει να κάνει ένας διαβητικός για να βελτιωθεί η ζωή του:
Διατροφή
Τρώτε υγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά και τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Μιλήστε με έναν διατροφολόγο / διαιτολόγο για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε τη διατροφή σας σωστά.
Άσκηση
Ασκηθείτε τακτικά, 20-30 λεπτά, 4-5 φορές την εβδομάδα. Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Ωστόσο, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης. Λάβετε υπόψη ότι τα επίπεδα της ζάχαρης σας μπορεί ξαφνικά να μειώνονται κατά καιρούς
Ενημέρωση
Ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας για την κατάστασή σας. Φορέστε ένα σήμα ή μια διαβητική κάρτα. αυτό θα είναι χρήσιμο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Κάπνισμα
Αποφύγετε το τσιγάρο. Ο καπνός αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε διαβητικά άτομα.
Αλκοόλ
Αποφύγετε, ή μειώστε, το αλκοόλ σας εάν καταναλώνετε. Μην πίνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι. Μπορεί να προκαλέσει υψηλά ή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εκτός αυτού, μπορεί να επηρεάσει την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα και τα αποτελέσματα της θεραπείας
Προσοχή στα πόδια σας
Φροντίστε τα πόδια σας. Οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς σε προβλήματα με τα πόδια τους, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και ελκών των ποδιών. Κρατήστε τα νύχια σας κοντά [γιατί, θα μπορούσατε να γρατζουνίσετε και να «μολύνει» το δέρμα σας διαφορετικά] και να πλένετε τα πόδια σας με ζεστό νερό κάθε μέρα. Φορέστε παπούτσια εγκεκριμένα από έναν ειδικό γιατρό ποδιών, αστραγάλου και κάτω ποδιού [ποδίατρος]. Ελέγχετε τακτικά τα πόδια σας για τυχόν καλαμπόκια, κοψίματα, φουσκάλες ή βοσκή, επειδή μπορεί να μην μπορείτε να τα αισθανθείτε, εάν υπάρχει βλάβη στα νεύρα στα πόδια σας. Αυτό μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες
Φροντίστε τα μάτια σας
Κάντε τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις – τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για να ελέγξετε τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια [οφθαλμική νόσος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τύφλωση]
Να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας. Ο διαβήτης πρέπει να ελέγχεται συχνά!
Συμπεράσματα
Η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι μια αποτελεσματική ασφαλής βοήθεια για το διαβήτη και αλλά και τις παρενέργειές του.
Δεν προκαλεί καμία παρενέργεια και δεν απαιτεί τη διακοπή της συμβατικής αγωγής του ασθενούς.
Με μια ολοκληρωμένη συνεργασία του Ομοιοπαθητικού με τους συμβατικούς γιατρούς μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα
Οι στόχοι είναι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα και να αποτραπεί, ή τουλάχιστον να καθυστερήσει η ανάπτυξη επιπλοκών.
Η μείωση του κινδύνου μικροαγγειακών (δηλ. Ασθένεια των ματιών και των νεφρών) επιτυγχάνεται μέσω του ελέγχου της γλυκαιμίας και της αρτηριακής πίεσης.
Στην προληπτική και προωθητική φροντίδα, κάθε ασθενής πρέπει να λαμβάνει προσωπική, ιατρική, διαιτητική και ομοιοπαθητική φροντίδα, για να μειώσει τις επιπλοκές και να διατηρήσει την ποιότητα ζωής του.