Η παραγωγή της Ελαιοκράμβης (Brassica napus L.) στον Εκουαδόρ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση αγροχημικών, των οποίων η αδιάκριτη χρήση προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η αγροτική ομοιοπαθητική έχει αναδειχθεί ως οικολογική εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας των φυτών.
Προκειμένου να αξιολογηθούν τα πιθανά οφέλη της ομοιοπαθητικής στην καλλιέργεια αυτή, επιλέχθηκαν δύο δυναμοποιήσεις (7CH και 31CH) τριών ομοιοπαθητικών σκευασμάτων για ανθρώπινη χρήση: Silicea terra (SiT), Natrum muriaticum (NaM) και Phosphoricum acidum (PhA), σχετικά με τη βλάστηση, την εμφάνιση και τη βλαστική ανάπτυξη των φυτών B. napus, εφαρμόζοντας μια πλήρως τυχαιοποιημένη δοκιμή με τρεις επαναλήψεις για τα τρία στάδια της καλλιέργειας.
Οι μεταβλητές που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της βλάστησης και της βλάστησης ήταν: ποσοστό βλάστησης και ανάπτυξης, μήκος στελέχους και ριζών, και το βάρος.
Οι μεταβλητές που αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης ήταν: ύψος φυτού, διάμετρος στελέχους, αριθμός φύλλων, βάρος, επιφάνεια φύλλου και απόδοση παραγωγής.
Καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές σε όλες τις μεταβλητές και τα στάδια ανάπτυξης που μελετήθηκαν.
Οι υψηλότερες τιμές βλάστησης αντιστοιχούσαν σε SiT-7CH και PhA-7CH (100%), ξεπερνώντας την ομάδα ελέγχου κατά 83,5%. Η εφαρμογή PhA-7CH και NaM-31CH διέγειραν την ανάπτυξη βλαστών στο στάδιο βλάστησης κατά 3,40 cm και την ανάπτυξη ριζών NaM-7CH κατά 4,07 cm.
Κατά τη διάρκεια της βλαστικής ανάπτυξης, τα φυτά με τη μεγαλύτερη παραγωγή ήταν αυτά που υποβλήθηκαν σε NaM-7CH. Η υψηλότερη απόδοση της καλλιέργειας κατά 71,33%, με αναλογία οφέλους / κόστους 1,7% επιτεύχθηκε με το SiT-7CH.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η αγροτική ομοιοπαθητική έχει μεγάλες προοπτικές στα φυτά και τις καλλιέργειες, καθώς όλες οι εφαρμογές ομοιοπαθητικής επηρέασαν ευνοϊκά τη βλάστηση, την εμφάνιση και τη βλαστική ανάπτυξη της Ελαιοκράμβης (Brassica napus L.).
Πηγή: Terra Latinoamericana (versión On-line ISSN 2395-8030versión impresa ISSN 0187-5779)