Οι γονείς πλέον είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι έχει σχέση με την υγεία του παιδιού τους και τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων. Είναι σκεπτικοί απέναντι στην κατάχρηση των ιατρικών σκευασμάτων και επιδιώκουν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που εστιάζει περισσότερο στην πρόληψη.
Άλλωστε είναι πλέον επίσημα αναγνωρισμένη η κατάχρηση των αντιβιώσεων στην Ελλάδα και οι πολύ σοβαρές επιπτώσεις της.
Σε κάποιες περιπτώσεις όμως χρειάζεται η συνδρομή ενός ειδικού που θα βοηθήσει σε ένα πρόβλημα υγείας ενός παιδιού. Τότε αρκετοί γονείς αναρωτιούνται για την ομοιοπαθητική στα παιδιά. Ποια είναι όμως τα οφέλη της ομοιοπαθητικής μεθόδου; Πού υπερτερεί σε σχέση με την κλασική ιατρική και για ποιους λόγους να την προτιμήσουν οι γονείς;
Ποια η διαφορά της Ομοιοπαθητικής στα παιδιά σε σχέση με τη συμβατική ιατρική;
1. Η Ομοιοπαθητική είναι παλαιότερη
Η Ομοιοπαθητική είναι μια ρυθμιστική μέθοδος. Είναι απολύτως φυσική και χρησιμοποιείται εδώ και 200+ χρόνια, ενώ η κλασική Ιατρική με τα τόσα πολλά φάρμακα υπάρχει εδώ και περίπου 70 χρόνια.
2. Η Ομοιοπαθητική λειτουργεί ολιστικά
Η Ομοιοπαθητική βλέπει την ασθένεια λιγότερο μηχανιστικά, κυρίως σαν δυσλειτουργία ολόκληρου του οργανισμού να παραμένει υγιής και ισορροπημένος.
3. Τα σκευάσματα που χορηγούνται και οι παρενέργειες
Μια άλλη βασική διαφορά τους εντοπίζεται στα σκευάσματα που χορηγούνται. Τα ομοιoπαθητικά σκευάσματα δεν είναι χημικά φάρμακα. Είναι υπερ-αραιωμένα διαλύματα φυσικών ουσιών, κυρίως φυτών αλλά και αλάτων, ορυκτών και μετάλλων. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια!
4. Ολιστική προσέγγιση ή εστίαση στο σύμπτωμα;
Σημαντικό προτέρημα της ομοιοπαθητικής σε σχέση με τη συμβατική ιατρική είναι ότι η ομοιοπαθητική εστιάζει και επιχειρεί να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η χρήση τους είναι εξατομικευμένη και δεν υπάρχει “ένα” που κάνει για όλες τις περιπτώσεις. Το παιδί αξιολογείται συνολικά και η ομοιοπαθητική προσέγγιση ενισχύει τη φυσική δύναμη του παιδιού, χωρίς να παρεμβαίνει κατασταλτικά στον οργανισμό του.
5. Ο χρόνος ανταπόκρισης του οργανισμού
Επίσης βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού ενώ σύμφωνα με έρευνες τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα δρουν πιο άμεσα σε σχέση με τα κλασικά φάρμακα, όπως για παράδειγμα στην ωτίτιδα.
6. Ευκολία στη χρήση
Και ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα είναι ότι επειδή απευθύνονται σε παιδιά, τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι ευχάριστα στη γεύση. Δεν θα έχετε γκρίνια και αντιδράσεις.
Πολλές φορές τα παιδιά αρνούνται πεισματικά να πάρουν αντιβίωση λόγω της γεύσης της. Έτσι οι γονείς είτε επιχειρούν να τη χορηγήσουν με το ζόρι. Σε άλλες περιπτώσεις φοβούνται μήπως δημιουργηθεί κάποια φοβία ή κάποια ψυχολογική αντίδραση από την επιμονή να την πάρει!
7. Ποικιλία επιλογών σε σκευάσματα
Στην κλασική Ιατρική η επιλογή είναι συνήθως αντιβίωση. Στην Ομοιοπαθητική οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες και η επιλογή του σκευάσματος γίνεται ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού και τα εξατομικευμένα συμπτώματά του.
8. Η Ομοιοπαθητική είναι ασφαλής
Η διαδικασία της υψηλής αραίωσης με την οποία φτιάχνονται ομοιοπαθητικά, τα καθιστά απολύτως ασφαλή. Μπορούν να χρησιμοποιούνται από:
- βρέφη
- γυναίκες στη περίοδο της εγκυμοσύνης
- κατά την εμμηνόπαυση
- στην τρίτη ηλικία
- σε από άτομα που λαμβάνουν χημικά συνθετικά φάρμακα της συμβατικής ιατρικής.
Οι έρευνες δείχνουν την προτίμηση των γονέων ανάμεσα στην Ομοιοπαθητική και την Κλασική Ιατρική
Αρκετές έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς που έχουν εμπειρίες με την ομοιοπαθητική αλλά και την κλασική ιατρική, προτιμούν την πρώτη μέθοδο όταν μπορούν να την επιλέξουν.
Η πρώτη Έρευνα
Ο Σκοπός της Έρευνας
Πώς βιώνουν και συγκρίνουν οι γονείς παιδιών ασθενών τις διαβουλεύσεις με τους ομοιοπαθητικούς και πως με τους συμβατικούς γιατρούς. Παράλληλα καταγράφηκε το πως αντιλαμβάνονται οι γονείς μια ιδανική συμβουλευτική.
Οι μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε
Μια ποιοτική μελέτη με συνεντεύξεις γονέων από 16 παιδιά που είχαν συμβουλευτεί τόσο ομοιοπαθητικούς όσο και συμβατικούς γιατρούς
Αποτελέσματα
Συγκρίνοντας τις συνομιλίες με γιατρούς και ομοιοπαθητικούς, οι γονείς αξιολόγησαν ότι οι συζητήσεις με ομοιοπαθητικούς είχαν μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση για το παιδί τους, που επίσης περιγράφεται ως βασικός παράγοντας για μια ιδανική συμβουλευτική συζήτηση. Αυτή η προσέγγιση περιελάμβανε διεξοδική ανάλυση, μακρύτερες συζητήσεις, περισσότερη αλληλεπίδραση με το παιδί και αναζήτηση της υποκείμενης αιτίας.
Συμπέρασμα
Οι γονείς σε αυτήν τη μελέτη συμπέραναν ότι η ομοιοπαθητική συμβουλευτική είχε προσέγγιση ολιστική του ατόμου, ενώ οι διαβουλεύσεις με τους περισσότερους γιατρούς εστίασαν μόνο στα σωματικά συμπτώματα. Η συζήτηση με τους ομοιοπαθητικούς φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται περισσότερο με αυτό που οι γονείς θεωρούν ιδανική συμβουλευτική για τα παιδιά τους παρά η συζήτηση με συμβατικούς γιατρούς.
Επιπτώσεις
Η φιλοσοφία της θεραπείας και η συμβουλευτική συζήτηση με τους γονείς είναι πιθανό να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη αποκατάσταση της υγείας του παιδιού από τις τεχνικές πτυχές μιας διαβούλευσης. Η φιλοσοφία της ομοιοπαθητικής ή της κλασικής ιατρικής προσέγγισης φαίνεται ότι επηρεάζει την ποιότητα της διαβούλευσης.
Η δεύτερη έρευνα
Usage and Attitudes Towards Natural Remedies and Homeopathy in General Pediatrics
Σύνοψη έρευνας
Προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η παγκόσμια προσέγγιση και οι διαφορές ανά χώρα στη χρήση, τη γνώση και τη στάση των γιατρών έναντι των φυσικών θεραπειών και της ομοιοπαθητικής στην παιδιατρική πρακτική, πραγματοποιήθηκε μια διαδικτυακή έρευνα με τη συμμετοχή 582 γενικών παιδίατρων και γενικών ιατρών που θεραπεύουν παιδιατρικές ασθένειες σε 6 χώρες.
Συνολικά, το 17% των παιδιατρικών συνταγών περιλάμβανε φυτοθεραπεία/βοτανοθεραπεία και το 15% περιλάμβανε ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα. Οι φυσικές θεραπείες και τα ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται συχνότερα σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, στους κολικούς των βρεφών, στις διαταραχές του ύπνου και στις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χρησιμοποιούνται μαζί με χημικά φάρμακα.
Και οι δύο επιλογές θεραπείας χρησιμοποιούνται συνήθως εάν οι γονείς ανησυχούν για παρενέργειες συμβατικών φαρμάκων ή προτιμούν φυσικές θεραπείες για τον εαυτό τους.
Αποτελέσματα
Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν ότι, ανεξάρτητα από ορισμένες διαφορές ανά χώρα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για φυσικές θεραπείες και ομοιοπαθητική για τα παιδιά.
Το ενδιαφέρον των ιατρών να χρησιμοποιούν φυσικές θεραπείες και ομοιοπαθητικά παρασκευάσματα στα παιδιά οφείλεται κυρίως στο αίτημα των γονέων και στην πεποίθηση ότι αυτές οι επιλογές θεραπείας σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο παρενεργειών.
Επιπλέον, η συχνότερη συνταγή / σύσταση φυτοθεραπείας ή ομοιοπαθητικών σχετίζεται με υψηλότερο επίπεδο γνώσεων γιατρών ή προσωπικής χρήσης αυτών των θεραπειών.
Από ποια ηλικία μπορεί να πάει το παιδί στον ομοιοπαθητικό γιατρό;
Ουσιαστικά, η ομοιοπαθητική μπορεί να παρέμβει θεραπευτικά στα παιδιά από τη στιγμή της γέννησής τους και μέχρι να ενηλικιωθούν και να τα βοηθήσει σε κάθε διαταραχή της υγείας τους, είτε σωματική είτε ψυχική.
Τι περιλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη στον ομοιοπαθητικό;
Ο ομοιοπαθητικός θα προσπαθήσει με ερωτήσεις προς το γονιό ή το παιδί, αν είναι μεγαλύτερο, να καταγράψει ένα πλήρες ιστορικό.
Από ενδομήτριες καταστάσεις, η την εμπειρία του τοκετού μέχρι και τις πρώτες ημέρες μετά το τοκετό. Ακόμα καταγράφονται όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις έγιναν πάνω στο παιδί καθώς αποτελούν πολύτιμο υλικό για το ιστορικό του.
Ο ομοιοπαθητικός σε μια συνεδρία μεγάλης διαρκείας θα προσπαθήσει, επίσης να συλλέξει πληροφορίες για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του παιδιού.
H ομοιοπαθητική αποτελεί μια ολιστική θεραπεία και τα στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού αποτελούν πολύτιμη γνώση για να γίνει ολοκληρωμένη ομοιοπαθητική διάγνωση καθώς και διαφοροδιάγνωση που στόχο έχουν στην εξισορρόπηση του οργανισμού του.
Για ποιους λόγους απευθύνονται συνήθως οι γονείς σε ομοιοπαθητικό;
Συνήθως οι γονείς απευθύνονται στον ομοιοπαθητικό για παθήσεις όπως αλλεργίες, άσθμα, σπαστικές βρογχίτιδες, ωτίτιδες, λαρυγγίτιδες, δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση, έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα κ.α. Τέλος, συμπεριφοριστικά προβλήματα των παιδιών επίσης οδηγούν γονείς στον ομοιοπαθητικό.
Με την ομοιοπαθητική μπορούμε να προσφέρουμε μια μη τοξική, αποτελεσματική και φθηνή προσέγγιση σε θέματα πρώτων βοηθειών, οξέα ή και χρόνια προβλήματα με ασφάλεια και χωρίς παρενέργειες.