Τι είναι η εμμηνόπαυση ή αλλιώς κλιμακτήριος;
Η εμμηνόπαυση ή αλλιώς κλιμακτήριος, είναι μια φυσική μετάβαση του γυναικείου οργανισμού. Παρατηρείται να ξεκινά σε κάποιες περιπτώσεις στα 40 έτη αλλά το σύνηθες είναι στα 50. Εκείνη τη χρονική περίοδο, οι θηλυκές ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη μειώνονται. Αυτό συμβαίνει την εποχή που η γυναίκα βρίσκεται στη μέση ηλικία, περίοδο που η γεννητικότητά της φτάνει στην ολοκλήρωση της. Εμμηνόπαυση έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η μόνιμη διακοπή της έμμηνου ρύσεως. Αυτό συμβαίνει όταν οι ωοθήκες εξαντλήσουν τα ωάρια τους και δεν εκκρίνουν πλέον τις ορμόνες που συμμετέχουν στον έμμηνο κύκλο (Οιστρογόνα-Προγεστερόνη).
Πως αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;
Η εμμηνόπαυση αντιμετωπίζεται σαν ασθένεια από την κλασσική ιατρική. Η χορήγηση συνθετικών οιστρογόνων (HRT) είναι μια κοινή τακτική που ακολουθείται αποσκοπώντας στο να παρατείνει την εμμηνόρροια των γυναικών. Η χορήγηση συνθετικών οιστρογόνων έχει καθιερωθεί από την αλλοπαθητική κλασσική ιατρική ως η καταλληλότερη μέθοδος προς αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες που επιφέρουν.
Είναι τα Οιστρογόνα και η Ορμονική Υποκατάσταση Ασφαλή;
Η χορήγηση συνθετικών οιστρογόνων με σκοπό την Ορμονική Υποκατάσταση έχει αποδειχθεί καρκινογόνα. Πιο συγκεκριμένα έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού (Waaseth et al, 2008). Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία απέδειξε ότι γυναίκες χρήστες οιστρογόνων και παθούσες από καρκίνο του μαστού, έδειξαν μείωση του καρκίνου του μαστού όταν σταμάτησαν να λαμβάνουν αγωγή οιστρογόνων (Canfell et al, 2008). Στη Δανία, κατόπιν έρευνας για την πρόληψη καρκίνου του μαστού, συνίσταται η αποφυγή χρήσης οιστρογόνων (Lanng, 2007). Η αγωγή οιστρογόνων είναι εξίσου συνδεδεμένη με καρκίνο των ωοθηκών (Zhou et al,2007) καθώς και της μήτρας ( Ross et al, 2000) ενώ πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία έδειξε ότι η αγωγή συνθετικών οιστρογόνων έχει συσχετιστεί και με τη δημιουργία πέτρας στην χολή (Hart et all, 2008).
Στην Αμερική μία στις τέσσερις γυναίκες λαμβάνει συνθετικά οιστρογόνα για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Στην Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Σουηδία η ενημέρωση κοινού για θέματα επιστημονικά οδηγεί καθημερινά ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών προς την αποφυγή χρήσης των συνθετικών οιστρογόνων. Παράλληλα η ανάπτυξη των εναλλακτικών μεθόδων θεραπευτικής σε επιστημονικό επίπεδο (Integrative Medicine), δίνει λύσεις για τα δυσάρεστα προβλήματα της κλιμακτηρίου, τα οποία έχουν διάρκεια τριών με πέντε έτη.
Τι Συμπτώματα Έχει η Εμμηνόπαυση;
Η εμμηνόπαυση είναι συνδεδεμένη με έντονα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Ως έξαψη περιγράφεται ένα ξαφνικό αίσθημα θερμότητας στο άνω τμήμα του σώματος, που συνοδεύεται από ερύθημα προσώπου, λαιμού και θώρακα και λύεται με αίσθημα ψύχους και συχνά με ιδρώτα. Η διάρκεια του επεισοδίου μπορεί να ποικίλει από λίγα δευτερόλεπτα ως μερικά λεπτά και σπανιότατα ως μια ώρα. Μπορεί να εμφανίζονται αραιά ή κάθε λίγα λεπτά. Είναι συχνότερα τη νύχτα, σε ζεστό περιβάλλον και σε περιόδους stress. Σε μερικές γυναίκες μπορεί να προηγείται κεφαλαλγία ή αίσθημα παλμών, ταχυπαλμία και μυαλγία. Μπορεί να ξυπνάνε την γυναίκα πολλές φορές τη νύχτα επιφέροντας διαταραχές της ποιότητας του ύπνου. Αποτέλεσμα είναι η χρόνια κόπωση, αδυναμία ανταπόκρισης στις καθημερινές υποχρεώσεις και ευερεθιστότητα.
Τι μπορεί να κάνει η Ομοιοπαθητική κατά τη Διάρκεια της Εμμηνόπαυσης;
Η ομοιοπαθητική μέθοδος έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη σε γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσής τους. Αυτό το πόρισμα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αποτελέσματα μεθοδευμένων πειραμάτων ή αλλιώς evidence-based medicine data.
- Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2007 σε ομοιοπαθητική κλινική της Αγγλίας, με αντικείμενο γυναίκες που ζήτησαν ομοιοπαθητική για τις επίμονες και ενοχλητικές εξάψεις τους, έδειξε ότι το 70% των γυναικών ένιωσε πολύ καλύτερα μετά την ομοιοπαθητική (Clover, 2000). Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 1998-1999 στο Tunbridge Wells Homeopathic Hospital (TWHH) απέδειξε ότι η ομοιοπαθητική ήταν επίσης πολύ ωφέλιμη για γυναίκες με εμμηνόπαυση. Για την ακρίβεια το 73% των γυναικών βίωσε επιτυχώς μείωση στην συχνότητα αλλά και την σφοδρότητα των εξάψεων (Clover et al, 2002).
- Άλλη έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας έδειξε ότι το 82% των γυναικών που έλαβαν ομοιοπαθητική για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, δήλωσαν ανακούφιση λίγες ημέρες κατόπιν πρώτης ομοιοπαθητικής συνταγογράφησης (Relton et al, 2005). Σε πρόσφατη έρευνα, 99 ομοιοπαθητικοί σε 8 χώρες προσέφεραν ομοιοπαθητική σε 438 γυναίκες που υπέφεραν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το 90% των γυναικών αυτών δήλωσε απαλλαγή από τα συμπτώματα, ανακούφιση και βελτίωση ποιότητας ζωής μέσα σε μόλις 15 ημέρες (Bordet et al, 2008).
- Το Κεντρικό Συμβούλιο Έρευνας για την Ομοιοπαθητική της Ινδίας (CCRH) το 2011 διεξήγαγε έρευνα πάνω στα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής στα συμπτώματα που εμφανίζουν γυναίκες που πάσχουν από εμμηνόπαυση. Οι ασθενείς συμμετείχαν σε 6 εξωτερικές κλινικές CCRH και έλαβαν μία δόση από εξατομικευμένο ομοιοπαθητικό από ομοιοπαθητικούς σύμφωνα με την εμπειρία τους από 15 προκαθορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ομοιοπαθητικής και της ανακούφισης από τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα. Επίσης, διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ομοιοπαθητικής και των βελτιώσεων της χοληστερόλης στο αίμα, των τριγλυκεριδίων και των προφίλ VLDL των υποκειμένων της μελέτης. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα που βρέθηκαν πιο αποτελεσματικά ήταν τα Sepia, Lachesis, Calcarea carb, Lycopodium και Sulfur.
- Σε έρευνα του 2015 φάνηκε ότι η ομοιοπαθητική και η φλουοξετίνη είναι αποτελεσματικά και ασφαλή αντικαταθλιπτικά για τις γυναίκες της εμμηνόπαυσης. Η ομοιοπαθητική όμως, βελτιώνει και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης σε αντίθεση με την φαρμακευτική ουσία φλουοξετίνη,
Πως Διαμορφώνεται η Ψυχολογία Κατά την Εμμηνόπαυση;
Όσον αναφορά τα ψυχολογικά θέματα που αναπτύσσονται στις γυναίκες σε αυτή τη περίοδο της ζωής της, είναι ποικίλα και έχουν μεγάλο εύρος διαστάσεων. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης με δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις. Ταυτότητα κρίσης επέρχεται και οι σωματικές αλλαγές επιβαρύνουν την αυτο-εικόνα της γυναίκας. Η επιδείνωση βιώνεται ισχυρότερα σε κοινωνίες όπου οι υλιστικές αξίες κυριαρχούν, για παράδειγμα ο κόσμος των καλλυντικών που προωθεί μοντέλα ομορφιάς νεαρής ηλικίας, δίνοντας ακατάπαυστα έμφαση σε αρυτίδωτα δέρματα και καλαίσθητα σώματα.
Δεν είναι καθόλου σπάνιο φαινόμενο για γυναίκες στην κλιμακτηριακή φάση να βιώνουν και απόρριψη από τους άνδρες τους ή ακόμα και να συνειδητοποιούν αργά ή γρήγορα ότι οι άνδρες τους τις απατούν με μία νεότερη γυναίκα. Επίσης ο επαγγελματικός χώρος στις μέρες μας δείχνει να απορροφά κυρίως γυναίκες μικρότερης ηλικίας και δεν προσφέρει δυνατότητες δράσης και συμμετοχής σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αναπόφευκτα ατομικές, οικογενειακές και κοινωνικές σημαντικότατες αλλαγές βιώνονται έντονα στην φάση της εμμηνόπαυσης για την γυναίκα.
Θλίψη με αίσθηση μοναξιάς είναι ένα κοινό παράπονο πολλών γυναικών. Σκέψεις σχετικά με το παρελθόν, αισθήματα νοσταλγίας, θρήνος για τελειωμένες σχέσεις, απόγνωση για καταστάσεις που δείχνουν να έχουν φτάσει στο τέλος τους, κατάθλιψη, νεύρωση, είναι όλα κοινά παράπονα γυναικών που βρίσκονται στην φάση της εμμηνόπαυσης.
Πως επιδρά η Ομοιοπαθητική στην Ψυχολογία της Εμμηνόπαυσης;
Η ομοιοπαθητική μέθοδος έχει αποδειχθεί ωφέλιμη για τέτοιου είδους συναισθηματικές καταστάσεις. Δημοσκόπηση έδειξε ότι το 87% των ατόμων που αντιμετώπιζαν ποικίλα συναισθηματικά προβλήματα ένιωσαν πολύ καλύτερα μετά την ομοιοπαθητική (The Society of Homeopaths, 2006). Σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 74% , ατόμων που έπασχαν από άγχος και νεύρωση, βίωσε σοβαρή βελτίωση με την ομοιοπαθητική αγωγή(IMPACT, 2006). Καλό είναι να αναφερθεί ότι ομοιοπαθητική αγωγή έχει αποδειχθεί τόσο δραστική όσο και τα αγχολυτικά (Vainchtock, et al, 2000) αλλά η μόνη διαφορά είναι ότι τα ομοιοπαθητικά δεν έχουν παρενέργειες (Dantas, et al 2000).
Η ομοιοπαθητική αποδεδειγμένα ωφελεί και καλό είναι οι Ελληνίδες να αρχίσουν να τη δοκιμάζουν σε όποια φάση της ζωής τους κι αν βρίσκονται.
Γράφει η:
Oμοιοπαθητικός Μαργαρίτα Σέγκου BSc (Hons) | Αθήνα, Ηράκλειο
[vc_row type=”full-width”][vc_column][vc_empty_space][vc_btn title=”Επικοινωνήστε ή κλείστε ραντεβού” color=”primary” size=”lg” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-envelope-o” button_block=”true” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fhomeopathycare.gr%2Fcontact%2F|||”][/vc_column][/vc_row]
Βιβλιογραφία
Clover, A, Ratsey, D (2002) Homeopathic treatment of hot flushes: a pilot study, Homeopathy, The Journal of the Faculty of Homeopathy, Vol91, issue2:75-79
Clover, A (2000) Patient benefit survey: Tunbridge Wells Homoeopathic Hospital, British Homeopathic Journal, 89:68-72
Dantas, F, Rampes, H (2000) Do homeopathic remedies provoke adverse effects? A systematic review, British Homeopathic Journal (Supl 1), 89:35-38
IMPACT Integrated Medicine Partnership. Innovation, Choice and Effectiveness: Acupuncture, Chiropractic and Homeopathy in Primary Care 2006
Relton, C., Weatherley-Jones E. (2005) Homeopathy Service in a National Health Service community menopause clinic: audit of clinical outcomes Journal of the British Menopause Society. Volume 11, Number 2, Issue June, pp. 72 – 73
Ross, R. K., Paganini-Hill. A., Wan, P. C., Pike, M. C. (2000). Effect of Hormone Replacement Therapy on Breast Cancer Risk: Estrogen Versus Estrogen Plus Progestin. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 92, No. 4, pp. 328 – 332
Lanng, C (2007) Chemoprevention for breast cancer, Ugeskr Laeger, Vol169, Issue36, pp.2975-2976
Opatrny, L, Dell@Aniello, S, assouline, S, Suissa, S (2008) Hormone replacement therapy use and variations in the risk of breast cancer, BJOG, Vol115, Issue2, pp.169-175
Vainchtock, A, et al (2000) Medicoeconomic evaluation of the management of anxiety disorders in outpatient care, Health and System Science, 4:103-115
Waaseth, M, Bakken, K, Dumeaux, V, Olsen, K,S, Rylander, C, Figenschau, Y, Lund, E (2008) Hormone replacement use and plasma levels of sex hormones in the Norwegian Women and Cancer Postgenome Cohort. Α cross-sectional analysis, BMC Women’s Health, 8:1
Zhou,B, Sun, Q, Cong, R, Gu, H, Tang, N, Yang, L, Wang, B (2008) Hormone replacement therapy and ovarian cancer risk: A meta-analysis, Gynecological Oncology, Vol108, Issue3,pp.641-651
[vc_row type=”full-width”][vc_column][vc_empty_space][vc_btn title=”Επικοινωνήστε ή κλείστε ραντεβού” color=”primary” size=”lg” align=”center” i_icon_fontawesome=”fa fa-envelope-o” button_block=”true” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fhomeopathycare.gr%2Fcontact%2F|||”][/vc_column][/vc_row]