Είναι η μύτη σας Βουλωμένη για ανεξήγητο λόγο; Πάσχετε από Αλλεργική Ρινίτιδα; Έχετε αλλεργία σε τροφές ή κάποιες ουσίες; Αν δεν μπορείτε να βρείτε οριστική λύση στα συμπτώματα αυτά ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε την Ομοιοπαθητική.
Τι σημαίνει η λέξη “Αλλεργία
Η λέξη ‘Αλλεργία’ είναι σύνθετη και ετυμολογικά προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων «άλλο + έργο». Κοιτάζοντας το θέμα της αλλεργίας κάτω από το πρίσμα της φυσιολογίας, το ανοσοποιητικό σύστημα αντί να εμφανίζει τη φυσιολογική δραστηριότητα για την οποία έχει ταχθεί από τη φύση, δηλαδή να εμφανίζει φύλαξη του οργανισμού (ανοσία), εμφανίζει άλλο έργο (αλλεργία) δηλαδή α -φύλαξη (αναφυλαξία).
Γιατί μας παθαίνουμε αλλεργίες;
Σήμερα θεωρείται ότι η αλλεργία είναι αποτέλεσμα της υπέρ-αντίδρασης (υπερευαισθησίας) του ανοσοποιητικού συστήματος σε ουσίες του περιβάλλοντος, ουσίες οι οποίες κανονικά ΔΕΝ είναι παθογόνες (επικίνδυνες) για τον οργανισμό π.χ. γύρεις δένδρων και φυτών, πρωτεΐνες τροφικής προέλευσης (γάλα αγελάδας, αυγό, ψάρι κ.α.). Τα φυσιολογικά άτομα ανέχονται την επαφή του οργανισμού με τις ουσίες αυτές (τις ονομάζουμε αλλεργιογόνα) χωρίς το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αντιδρά (εμφανίζει όπως λέγεται στην ιατρική ανοσολογική ανοχή).
Η ανοσολογική ανοχή είναι απαραίτητη διότι ο οργανισμός μας είναι υποχρεωμένος να έρχεται σε επαφή με συστατικά που δεν έχουν την ίδια σύσταση με τα δικά του και συνεπώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι υποχρεωμένο να ανέχεται την επαφή με αυτά χωρίς να αντιδρά, επειδή τα ξένα συστατικά είναι τις περισσότερες φορές χρήσιμα. Στο αλλεργικό άτομο υπάρχει διαταραχή της ανοσολογικής ανοχής σε κάποια (ή κάποιες) από τις ξένες πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα όταν εισέλθουν αυτή (ές) στον οργανισμό να υπέρ-αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλείται βλάβη σε κάποιους ιστούς ή όργανα του οργανισμού. Με αυτό το τρόπο προκαλούνται και τα διάφορα συμπτώματα της αλλεργίας.
Οι αλλεργίες στην Αγγλία
Στην Αγγλία ο αριθμός αλλεργικών επεισοδίων αγγίζει πια τα όρια της επιδημίας (House of Lords, 2007, Chatfield, 2008). Ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στη Φινλανδία (Haahtela et al, 2008)όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (WHO). Στον Ελληνικό χώρο οι αλλεργίες γίνονται πιο πολύπλοκες καθώς και αυξάνεται ο αριθμός ατόμων που εκδηλώνουν αλλεργικά συμπτώματα. Το γεγονός αυτό μάλιστα οδήγησε την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας στην καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αλλεργίας τον Ιούλη του 2005, αποσκοπώντας στην ενημέρωση του κοινού για θέματα αλλεργιολογίας & ανοσολογίας.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται στις ανεπτυγμένες χώρες
Κατά περίεργο τρόπο, στις ανεπτυγμένες χώρες οι αλλεργικές αντιδράσεις πληθαίνουν. Σε αντίθεση με τις μη ανεπτυγμένες, και οι επιστήμονες τώρα εστιάζονται στην κατανόηση καθώς και την αιτιολόγηση των ποικίλων αυτών αυξανόμενων αλλεργικών αντιδράσεων.
Διατροφικές αναφυλαξίες ή δυσανεξίες, απουσία θηλασμού, καισαρικές γέννες, συντηρητικά προϊόντων, μικροοργανισμοί που κατοικούν σε μοκέτες, η γύρη των λουλουδιών, αντιδράσεις δερματικές ή και αναπνευστικές από χημικά καθαριστικά, μόλυνση της ατμόσφαιρας από εχθρικά χημικά στοιχεία, έντονα ψυχολογικά προβλήματα και αύξηση του άγχους, είναι όλα αίτια πρόκλησης αλλεργικών εκφράσεων δηλώνει ο επιστημονικός χώρος. Ωστόσο στην Βουλή των Λόρδων Μεγάλης Βρετανίας το 2007 έγινε αποδεκτό ότι «η πραγματική αιτιολόγηση της αλλεργικής επιδημίας στο δυτικό κόσμο δεν έχει ακόμα εξηγηθεί» (σ. 9, House of Lords, 2007).
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας έρχεται αντιμέτωπο κάθε χρόνο με μεγαλύτερο αριθμό πασχόντων (Royal College of Physicians, 2003) χωρίς να μπορεί να τους προσφέρει ουσιαστική θεραπεία. Ουσιαστική θεραπεία σημαίνει ήπια και πλήρης σταδιακή αποκατάσταση των αλλεργικών αντιδράσεων χωρίς την χορήγηση τοξικών φαρμάκων και τις χρόνιες συνέπειες αυτών.
Οι άνθρωποι στρέφονται στην Ομοιοπαθητική
Συνεπώς, ο αριθμός των ατόμων που στρέφεται στις εναλλακτικές μορφές βοήθειας αυξάνεται σταθερά (Ot prp nr, 2002-2003, Menitti-Ippolito et al 2002,), με πρώτη επιλογή την ομοιοπαθητική μέθοδο σαν αποτέλεσμα σταθερής επιλογής χιλιάδων ενδιαφερομένων σε παγκόσμια κλίμακα (σ.9, Pizzoccaro, 2002, Viksveen , 2005, NOU, 1998, ENHR, 2007). Το γεγονός ότι η Ομοιοπαθητική εφαρμόζεται πια νόμιμα σε 41 Ευρωπαϊκές χώρες έχει σαφώς συντελέσει στην εξάπλωση της καθώς και την αύξηση ζήτησης των υπηρεσιών της στην Ευρώπη (ECCH, 2006, WHO, 2001).
Η ομοιοπαθητική έχει προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε πληθώρα αλλεργικών συμπτωμάτων
Πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τις αλλεργίες, πενταετής μελέτη του Bristol Homeopathic Hopsital της Αγγλίας έδειξε ότι οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι που επισκέφθηκαν την κλινική για ομοιοπαθητική ήταν άτομα που υπέφεραν από χρόνιες και ποικίλες αλλεργικές αντιδράσεις (Spence et al, 2005). Το γεγονός ότι η ομοιοπαθητική έχει προσφέρει θετικά αποτελέσματα σε πληθώρα αλλεργικών συμπτωμάτων προς άτομα ποικίλων ηλικιών είναι πια γνωστό σε παγκόσμιο επίπεδο (Wiesenauer et al 1995, Wiesenauer et al 1990, Wiesenauer et al 1983, Thompson et al,2008, Colin, 2006, Frenkel et al, 2002, Itamura, 2003, Itamura et al, 2007, Spence, 2005, Eizayaga et al, 1996).
Το πιο θετικό δεδομένο έρχεται από μια πρόσφατη έρευνα η οποία μας δίδαξε ότι τα άτομα που απέτυχαν να θεραπεύσουν τις αλλεργικές τους αντιδράσεις με χρόνια κορτιζονούχα φαρμακευτική αγωγή κατάφεραν τελικά να αντιμετωπίσουν με την ομοιοπαθητική και τις χρόνιες αλλεργικές τους αντιδράσεις αλλά και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που προκάλεσαν στον οργανισμό τους τα κορτιζονούχα σκευάσματα (Sevar et al, 2008).
Αληθινά περιστατικά που αντιμετώπισα
- Αλλεργία και δυσανεξία σε τροφή
Έχω αντιμετωπίσει με ομοιοπαθητική προσέγγιση πολλά περιστατικά με μεγάλη επιτυχία. Παρακάτω ένα πολύ χαρακτηριστικό περιστατικό αλλεργίας και δυσανεξίας σε τροφή, από το οποίο υπάρχει και φωτογραφικό υλικό.
Το 3 μηνών μωρό στις φωτογραφίες μεγαλώνει με αποκλειστικό θηλασμό. Απρόσμενα εμφάνισε αλλεργική αντίδραση αφότου η μητέρα του κατανάλωσε ψάρι (φωτογραφία αριστερά 13/03/2021).
Η δύναμη της ομοιοπαθητικής είναι αξιοσημείωτη όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες!
Η μητέρα του με την καθοδήγησή μου, την ομοιοπαθητική της κασετίνα και μια παιδίατρο βοήθησε τον οργανισμό του μωρού της να επανέλθει άμεσα σε ισορροπία σε 1 ημέρα (φωτογραφία δεξιά).
Το ομοιοπαθητικό σκεύασμα που έλαβε ενέργησε, χωρίς πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες που θα είχαν τα συμβατικά φάρμακα.
2. Αλλεργία με φλύκταινες
Αγόρι 11 ετών παρουσίαζε χρόνια αλλεργία με τη μορφή φλύκταινας. Κάθε άνοιξη έπαιρνε αντισταμινικά και αντιβιοτική κρέμα για αρκετές εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.
Όμως, η ετήσια επανεμφάνιση των συμπτωμάτων οδήγησε τους γονείς σε αναζήτηση εναλλακτικής αντιμετώπισης. Έτσι αποφάσισαν να δοκιμάσουν ομοιοπαθητική.
Την αποτελεσματικότητα μιας σωστής ομοιοπαθητικής αγωγής μπορείτε να τη δείτε στις φωτογραφίες. Οι ημερομηνίες κάθε φωτογραφίας είναι:
1. 13/5 2. 14/5 3. 18/5
Γιατί η Ομοιοπαθητική είναι ωφέλιμη στις αλλεργίες
Το γεγονός ότι τα ομοιοπαθητικά δεν έχουν παρενέργειες (Dantas et al, 2000) κάνει την Ομοιοπαθητική μέθοδο περιζήτητη και χιλιάδες ομοιοπαθητικοί σε διαφορετικές ηπείρους έχουν εφαρμόζουν επιτυχώς την ομοιοπαθητική. Η παγκόσμια ομοιοπαθητική κοινότητα είχε ορίσει την δεύτερη εβδομάδα του Απρίλη (10-16) ως Εβδομάδα Παγκόσμιας Ενημέρωσης Κοινού για το θέμα της Ομοιοπαθητικής και την ωφελιμότητα αυτής για χρόνιες και μη Αλλεργίες (www.worldhomeopathy.org/) . Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έγινε η καταγραφή και προώθηση των παραπάνω δεδομένων. Η πραγματικότητα ότι η ομοιοπαθητική μέθοδος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα για διάφορες αλλεργίες. Οι Έλληνες ομοιοπαθητικοί οφείλουμε πρώτιστα να ενημερώνουμε το ελληνικό κοινό.
Διαβάστε ακόμα: Η εμπειρία μου με την ομοιοπαθητική: Άσθμα, Αλλεργίες, Ρινίτιδα
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Chatfield, K (2008) Allergies, homeopathy and research, The Homeopath, 27(1):3-7
Colin, P (2006) Homeopathy and respiratory allergies: a series of 147 cases, Homeopathy, 95:68-72
Dantas, F, Rampes, H (2000) Do homeopathic remedies provoke adverse effects? A systematic review, British Homeopathic Journal (Supl 1), 89:35-38
ECCH (2006) The Legal Situation for the Practice of Homeopathy in Europe, revised report, May 2006, European Council for Classical.
Eizayaga, FX, Eizayaga,J, Eizayaga, F(1996) Homeopathic treatment of bronchial asthma, British Homeopath Journal, 85:23-33
ENHR (2007) An Overview of Positive Homeopathy Research and Surveys, March
Frenkel, M, Harmoni, D(2002). Effects of homeopathic intervention on medication consumption in atopic and allergic disorders, Altern Ther Health Med, 8(1):76-79
Guna (2002) Homeopathy: The Scientific Proofs of Efficacy, GUTA:Milan, Italy (ISDN 88-85076-40-8)
House of Lords (2007) Allergies: 6th Report of session 2006-7, Science and Technology Committee
Itamura, R,Hosoya, R(2003) Homeopathic treatment of Japanese patients with intractable atopic dermatitis, Homeopathy, 92(2):108-114
Itamura, R(2007) Effects of homeopathic treatment of 60 Japanese patients with chronic skin disease, Complementary Therapies in Medicine, 15(2)115-120
Menniti-Ippolito, F., Forcella, E., Bologna, E., Gargiulo, L., Traversa, G., & Raschetti, R. Use of unconventional medicine in children in Italy. Eur J Clin Pharmacol, 2002, Apr;58(1):61-4.
Norges offentlige utredninger, NOU 1998:21 Alternativ medisin. (Official report published by theNorwegian Department of Health.
Ot.prp. nr. 27 (2002-2003). Om lov om alternativ behandling av sykdom mv. Det kongelige helsedepartement.
Pizzoccaro, A (2002) Homeopathy: The Scientific Proofs of efficacy (ISDN 88-85076-40-8)
Royal College of Physicians (2003) Allergy: the unmet need.
Sevar, R(2008) Homeopathic Versus Conventional treatment of children with eczema: A comparative cohort study, Complementary Therapies in Medicine, 16(1):15-21
Spence, D, Thompson, E, Barron, S (2005) Homeopathic treatment for chronic disease. A 6 year study university hospital based outpatient observational study. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 5:796-798
Thompson, E, A, Mathie, R.T, Baitson, A.S, Barron, S.J, Berkovitz, S.R, Brands, M, Fisher, P, Kirby, T.M, Leckridge, R.W, Mercer, S.W, Nielsen, H.J,Ratsey, D.HK, Reily, D, Roniger, H, Whitmarsh, T.E (2008). Towards standard setting for patient-reported outcomes in the NHS homeopathic hospitals, Homeopathy, 97:114-121
Viksveen, A, Steinsbekk, A, (2005) Changes in patients visiting a homeopath in Norway from 1994 to 2004, Homeopathy,The Faculty of Homeopathy, Volume 94, Issue 4:222-228
WHO (2001) Homeopathy. Legal Status of Traditional Medicine and Complementary/ Alternative Medicine: A Worldwide Review, World Health Organization, 2001
Wiesenauer, M, Haussler, S, Gaus, W (1983) Pollinosis-Therapie mit Galphimia glauca, Fortschritte der Medizin, 101:1745-1747
Wiesenauer, M, Gaus, W, Haussler, S (1990) Behandlung der Pollinosis mit Galphimia glauca:Eine Doppelblindstudie unter Praxisbedingungen, Allergologie, 13:359-63
Wiesenauer, M, Ludtke, R(1995) The treatment of pollinosis with Galphimia glauca D4 placebo-controlled double blind clinical trial, Phytomedicine, 2:3-